4 sorters sill



Här har vi de fyra sill sorterna som jag också gjorde till midsommar. Recepten har jag hittat i två olika tidningar, Buffé nr 6-7 2011 och Mitt kök nr 7 2011. Jag halverade dock alla recepten då vi inte var så många :)
Jag gjorde även en sparrispaj och receptet på den finns här.

Citronsill 8-10 port

1½ dl vatten
5 msk ättiksprit, 12%
3/4 dl socker
1 pkt 5-minuterssill
1 citron, saft och skal
1 tsk hel kryddpeppar
½ purjolök

Blanda vatten, ättika och socker i en kastrull. Koka upp och sjud till sockret löst sig. Låt svalna. Häll bort lagen från sillen och skär den i sneda bitar.
Tvätta citronen noga och skär hälften av den i tunna skivor och dela sedan skivorna på mitten. Ta bort eventuella kärnor. Pressa 1 msk saft från citronen ner i lagen. Skölj bort eventuellt grus ur purjolöken och strimla.
Varva sill, citronskivor och purjolök i skål eller glasburk och häll över lagen. Dekorera skal från citronen. Sillen går bra att servera direkt, men drar åt sig smakerna bättre om den får stå lite.

Krämig rosépeppar- lingonsill 8-10 port

1 pkt 5-minuterssill
1 dl crème fraiche
1 dl lingonsylt
2 msk finhackad rödlök
½ msk rosèpeppar, grovt stött

Häll bort lagen från sillen och skär den i sneda bitar. Blanda ingredienserna till såsen i en bunke. Tillsätt sillen och rör om.
Häll upp sillen på en glasburk och servera.

Whisky- och lingonsill 10-12 port

2 burkar inläggningssill (à 420g)
1 dl ättiksprit 12%
2 dl socker
3 dl vatten
2 morötter
1 liten gul lök
1½ dl whisky
1 dl frysta lingon

Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Skala och skär morötterna i slantar. Skala och skär löken i skivor. Lägg morot och lök i lagen. Låt kallna.
Tillsätt whisky och lingon till lagen. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Lägg sillen i en glasburk. Häll på lagen och sätt på lock. Låt lagen stå i kylen 1 dygn före servering.

Vitlökssill 10-12 port

2 pkt 5-minuterssill
6 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1½ msk svensk senap
1 dl finskuren gräslök
salt, vitpeppar

Skala och finhacka vitlök och lök. Blanda vitlök, lök, majonnäs, gräddfil, senap och gräslök. Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar.
Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen i ett dygn före servering.

Kommentarer
Postat av: Diana

älskar din blogg! så himla kul att du lägger ut recept ifall man vågar sig på att pröva och få d lika smarrigt som dina! Brödet är jag besatt av nu för det var ju så enkelt att göra!hihi!

2011-06-30 @ 23:49:56
URL: http://dianaws.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0