Sockermassa



Jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet jag använder till sockermassa (sp). Jag minns inte vart jag fick det ifrån, men men... här kommer det i alla fall.
Tänk på att du gör det i god tid då massan ska vila i minst ett dygn innan användning :)

60g kallt vatten
1 msk gelatinpulver
175g vit sirap
1 msk glycos
2 msk kokosfett eller neutral olja
800-900g florsocker
1 krm ättiksprit
ev. färg och smak

Blanda gelatinpulvert med det kalla vattnet och låt det stå tills det stelnat. Ställ skålen med gelatinet över ett vattenbad. Låt stå tills gelatinet har löst sig. Tillsätt allt utom ättikan och florsockret. Rör försiktigt tills allt är sammanblandat väl. Låt svalna något.
Tillsätt ev. smak och färg. Börja med att ta i ca 1 dl florsocker och vispa samman med en elvisp, använd degkrokarna annars har du florsocker i hela köket sen ;). När du vispat samman det så kan du ha i ättikan. Fortsätt sedan att blanda ner florsocker lite i taget tills du har en kladdig deg. Häll antingen i den i en plastpåsen eller häll ut den på plastfolie. Täck degen väl, gärna med dubbla påsar/plastfolie. Låt degen vila i kylen i minst ett dygn innan du ska använda den. Mjöla bordet ordentligt med florsocker när du ska knåda och kavla ut den.

Baby Shower



Igår så gjorde jag denna/dessa små skapelserna till en vän vars vän skulle ha en Baby Shower. De vet inte om det blir en flicka eller pojke så jag körde på lite blandade färger :)
På toppen fick Mamman sitta fint och hålla om sin fina lilla mage. Jag valde att inte göra någon mun på henne för jag anser att det inte hade blivit lika fint :)





På cupcakesen så har jag lagt små sp-plattor som jag har stämplat med en helt vanlig stämpel. Inte behöver man köpa speciella stämplar enbart menade till sp och marispan... man tager vad man haver ;) men se till så att det inte finns någon färg på stämpeln innan du använder den. Denna har jag inte använt tidigare så den var helt fri från det.

Tårtan
Ljusa bottnar
Hallon och vaniljkräm
Täckt med grädde och sp

Cupcakes
Vaniljcupcakes
Fyllda med hallon
Täckta med smörkräm och sp

Citronpaj



Detta är en väldigt enkel och god paj det här.
Inte fullt så stark citronsmak som i citronpajen med maräng som jag brukar göra, men mycket mycket god ändå.
Man har i en hel citron, ja en hel med skalet, det vita och fruktköttet.
Jag har inte möjlighet att lägga in receptet på pajbotten just nu eftersom jag inte är hemma, men jag ska försöka få in det senare idag eller kanske imorgon :) Om ni känner för att baka denna friska paj innan dess så använd ett annat recept på pajbotten som ni gillar.

1 hel citron, skivad i mindre bitar ca 300g
300g socker
115g osaltat smör, skuret i kuber
4 ägg
2 msk maizena
1 nypa salt

Häll ner den skivade och urkärnade citronen i en matberedare. Jag använde min mixer då jag inte har någon matberedare :)
Mixa det till en puré och tillsätt smöret. Mixa igen.
Ha i äggen, maizena och salt och mixa allt till en fin smet. Häll sedan i det i det förgräddade pajskalet och grädda i ytterligare 35-40 minuter. Låt svalna innan du ev. pudrar den med florsocker och skär upp den.
Servera den med lite vispad grädde!

Angry Birds Cupcakes



Hahaha vad roligt jag hade när jag gjorde dessa små figurerna :) En person som nyligen fyllde år är fullkomligt galen i dessa fåglar, så jag tog mig friheten att pyssla ihop lite Angry Birds cupcakes till denna någon på födelsedagen som en liten överraskning. De var otroligt uppskattade!
Så känner ni någon som älskar Angry Birds så föreslår jag att ni gör något liknande :)
När jag var klar med dem så kom jag på att jag borde ha gjort en How To på dessa så det får jag såklart försöka ta och göra.




Själva cupcaken är en vanlig ljus med vanilj och en jordgubbe i mitten. Sedan så täckte jag dem med grönfärgad smörkräm. Figurerna är i sp och marsipan.











Jag älskar såklart också dessa och har alla spelen på min Iphone :D Nu ska jag nog ta och spela lite faktiskt!



Hihi ;)

Formfranska



Igår tog brödet slut igen... suck tänkte jag. Är det något man köper mer än bröd?! Jo mjölk och ägg då såklart, men satan vad det går åt snabbt. Sur över vilket slöseri med pengar så bestämde jag mig för att baka ett eget rostbröd, då detta är det som äts mest här hemma, och kom på att jag sett ett recept på just rostbröd inne hos underbara Tea som driver bloggen Sötasaker. Kanon! Verkligen kanon. Och såå gott det blev också!
Jag var faktiskt helt säker på att jag skulle misslyckas, vilket jag gör typ hälften av gångerna jag bakar bröd ;) eller tja, helt misslyckade blir de ju såklart inte, bara en liten aning degiga i mitten kanske. Men dessa blev jättebra.
Hehe visserligen så hade jag lite problem, det måste jag erkänna. Jag bestämde mig för att dubbla receptet och av någon märklig anledning så blev den en aning kladdig så jag fick ha i lite extra mjöl. Nästa gång får det bli ett bröd och se om det blir någon skillnad.



Fint dekorerade med sesamfrön och blå valmofrön i väntan på gräddning



Klara!



Dags att ta fram kniven



Mmm... macka med philadephiaost och tomat... Smaskens!!!

Jag lägger in Teas recept som jag sedan dubblade.

25 g jäst
3 dl vatten
1 msk socker
1 msk rapsolja
1 tsk salt
5 ½ dl vetemjöl
1 ägg till pensling
sesamfrön/valmofrön till garnering

Rör ut jästen i det ljumna vattnet och tillsätt därefter socker, olja och salt. Arbeta ner vetemjölet och låt sedan degen jäsa i minst 30 minuter under duk. Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den ordentligt och länge (använd lite vetemjöl till knådningen om det behövs). Forma till en limpa och lägg i bakplåtspappersklädd brödform. Jäs ytterligare 30 minuter under duk och pensla sedan med uppvispat ägg och strö över frön. Grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.


Sparrispaj



Denna pajen var verkligen suuupergod. Receptet hittade jag i en av alla mina tidningar, Elle - mat&vin nr 3 2011.
Man behöver inte ställa sparrisarna upp runt kanten om man tycker att det är jobbigt. Jag tycker dock att det blev ganska sött och fint :)
Vi åt grillade revben och lite grönsaker till pajen och det var väldigt gott.

3 buntar sparris
1 påse av brödet "frökusar"
100g smör

Fyllning:
180g getost på rulle (jag använde 150g fetaost)
400g cream cheese
2 dl crème fraiche
50g rostade pinjenötter (detta skippade jag helt)
resten av sparristjälkarna, skurna i mindre bitar

Skölj och bryt av den nedersta delen av sparrisen (där sparrisen knäcks, kasta bort den nedre delen). Koka i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Skär av toppen på sparrisen i bitar på 7-8 cm. Smula brödet och arbeta in smöret så det blir en deg. Tryck ut degen till en botten i en form med avtagbar kant och ställ samtidigt i sparristopparna som ett staket runt formen. Ställ i kylen.
Blanda fetaosten, cream cheese och créme fraiche, tillsätt pinjenötterna om du vill ha det i och sparrisbitarna som är kvar. Fördela fyllningen på brödbotten och ställ i kylen tills den ska serveras.

Rabarberkräm



Mmmm... Jag hade lite rabarber hemma igår så då passade jag på att göra rabarberkräm som jag tycker är sååå himla gott! Det är på tok för sällan som jag gör detta, men desto godare blir det när man väl får gjort det :)

4 portioner

ca 700g
½ liter vatten
2 dl socker
1½ msk potatismjöl

Skala, skölj och skiva rabarberna i ca 1 cm stora bitar. Koka upp en sockerlag av sockret och vattnet. Tillsätt rabarberna och sjud tills de blir mjuka. Red krämen med potatismjölet, utrört i lite vatten. Låt krämen koka en liten stund och sen är den klar.
Häll upp krämen i en värmetålig skål och låt svalna något. Förvara den i kylen.
Servera gärna med lite kaffegrädde i.

Chocolate Chip Cookies



Chocolate chip cookies är några av de godaste småkakorna som finns. De håller länge också vilket är ett stort plus. Sedan så kan man i princip blanda ner vad man vill i smeten. Jag håller på att testa en hel del olika recept för att komma fram till vilket som passar mig/oss bäst. Dessa påminner lite om havreflarn, lite knäckiga och väldigt spröda. De blev väldigt goda, men jag har ett annat recept som jag hittade inne hos Bakerella. De är svingoda och går åt på två röda. Så jag tror nog att dessa får stanna i kakburken lite längre... men max en vecka förmodligen då det finns en del kakmonstren i närheten, stora som små ;)
Dessa använde jag mig dessutom av till en cupcakes sats som jag gjorde häromdagen för att fira lite att jag har skrivit över 100 inlägg :) Inte så värst mycket, men får man en bra ursäkt till att baka så ska man ta den.







2 cups mjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3/4 cup osaltat smör, smält
1 cup farinsocker
½ cup strösocker
1 ägg + 1 äggula
1 cup chokladknappar

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och vanilj i en bunke.
I en annan bunke så blandar du ihop sockret med det smälta smöret. Vispa ner ägg + gula tills det är kladdig smet. Vänd sedan ner mjölblandningen och till sist så har du i chokladknapparna.
Klä ett par plåtar med bakplåtspapper. Nu ska man bestäma storleken på kakorna. Om du vill ha mindre kakor så kan du använda dig av t ex. ett matskedsmått, då blir kakorna ca 7 cm i diameter. Vill du ha större kakor så kan du ta antingen två matskedar och rulla ihop till en boll eller använda dig av en mindre glasskopa. Dessa som jag gjort är med ett matskedsmått. Lägg ut dem på plåtarna med gott om mellanrum och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt dem svalna på bakgaller.

Hallonbars



Det här är superenkelt att göra själv och himla gott är det också. Jag är inte speciellt förtjust i de man kan köpa i affärerna, men dessa bli väldigt goda och man kan lätt byta ut hallonen till andra bär om man vill det.
De håller ett par dagar i kylen och de går utmärkl att frysa in. Tyvärr så förblir de inte så krispiga när du har tinat dem som de var när man fryst in dem, men fortfarande goda. Perfekt att ta med till barnen om man ska åka långt med t ex. bil eller buss. De blir ju lätt lite gnälliga och då kan det vara trevligt med lite lätt mellanmål att plocka fram.



Förvara dem i en lufttät burk och packa in dem i smörgåspapper, var för sig, så de inte fastnar i varandra.
Tror nog att jag ska gå ut och ta mig en bar... men först receptet.

1½ cup mjöl
1 packad cup farinsocker
1 1/4 cup havregryn
3/4 tsk salt
3/4 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk kanel
100g osaltat smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smöret och knip till en smulig deg med händerna om du inte har en matberedare, vilket jag inte har ;) Häll över 1½ cup av blandningen i en annan skål och spra den till senare.
Smöra en form, cm x cm, och lägg i ett pakplåtspapper och smöra pappret lite också. Tryck ut den resterande smulade degen i formen med fingrarna. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Tag ut och låt svalna något.

Nu ska du göra hallonfyllningen, ha ugnen på under tiden.

1/4 packad cup farinsocker
1 msk rivet citronskal
½ tsk kanel
2 msk mjöl
400g hallon
1/4 cup citronsaft
2 msk osaltat smör, smält och svalnat

Börja med att smälta smöret och låt det kallna.
Blanda sedan samman de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt hallon, citronsaft och smör och mosa ihop till en gegga med dina händer.

Bre sedan ut hallonfyllningen på den svalnade botten, jämt och fint. Strössla över den sparade smul"degen" över fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen i 35-45 minuter. Tag ut och ställ över den på galler för att kallna helt.
Skär sedan upp i önskad storlek med en bra kniv.

Födelsedagstårta



Idag är det dags för ytterligare ett födelsedagsfirande för två personer som även det ska firas med tårta :)



Jag måste bara säga att jag absolut ääälskar mitt nya tårtfat från IB Larsen. Jag är helt förälskad i alla deras prylar... Jag behöver helt klart ett större kök ;)



Tycker det blir väldigt snyggt med en så här enkel dekor på tårtor :)

Ljusa bottnar
Prinsessfyllning
Täckt med grädde och sp


Glass på rester



Ja då var det återigen dags för månadens sötsak hos Sötasaker och denna gången så är temat "Återvinning".
Ganska passade då det i princip alltid blir något kvar i kakburken eller skålen.
Min första tanke gick såklart till cakeballs, men jag gissar på att det kommer vara ganska många sådana bidrag denna månaden så jag gjorde helt enkelt en glassvariant på lite resten :)
När jag gör tårtor så blir det alltid en massa över som känns synd att slänga.

Jag använde mig av

2 dl vispadgrädde
2 dl glasskräm (prinsessfyllning)
3 dl hallonmousse
2 msk björnbärssås

Ja det är bara att blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Blanda inte för mycket om du vill ha ett marmorerat mönster i "glassen" :) Häll ner i en burk och frys i ca 3-4 timmar.


Cookiedough Cupcakes





Idag firar jag att jag har skrivit över 100 inlägg och det gör jag med kakdegs cupcakes. Det är suveränt gott att blanda ner kakdeg i allt möjligt, speciellt i glass men det får bli ett annat inlägg ;)
När jag var och handlade i morse och spanade igenom bakhyllorna på Ica så föll ögonen på en färdig kaksmet. Bara att hälla ut i formen/formarna och in i ugnen. Jag brukar inte använda färdiga mixar, men tyckte att det kunde vara kul att testa den och se om den blev bra... och det minsann blev dem. Det var små chokladbitar i smeten och så blev den lite kladdig... det kan visserligen vara kakdegens förtjänst, men gott blev det i alla fall.
Det enda negativa med den var förpackningen. Nog för att det var praktiskt att bara klippa av ett hör och trycka ut smeten i formarna, men det var ganska svårt att få ut allt. Det blev till att klämma och ha sig lite, men det gick ganska bra till slut :)



Jag fyllde mina formar till hälften och sparade lite av smeten till senare...



...sedan tryckte jag ner en bit kakdeg...



...och täckte dem ordentliget med den resterande smeten.

Sedan var det bara till att ställa in dem i ugnen och grädda dem efter anvisningarna på förpackningen.

När de sedan hade svalnat helt så dekorerade jag dem med smörkräm, chokladbitar och en liten kaka.

Fotbollstårta



En vän till mig ber mig göra denna tårtan till henne när hennes bror fyller år, år efter år :) Kul när man tittar tillbaka på de tidigare tårtorna och se hur man utvecklas. Detta är nog den finaste tror jag. Jag får väl egentligen ta och fråga vad vännen tycker ;)





Ljusa bottnar
Prinsessfyllning
Täckt med grädde, sp och svart marsipan

25-års Tårta



Idag fyller min fina fina vän 25 år och det skulle firas med tårta på jobb. Jag fick fria händer och det älskar jag :) Jag valde att dekorera den med lite smink, mycket tjejigt tycker jag att det är. Dessutom så har jag länge velat prova att göra smink i sp och detta var verkligen ett ypperligt tillfälle för det :)
Kanten runt tårtan fick bli blå med lite silverdust på, för att undvika att det blev för mycket rosa.







Ljusa bottnar
Prinsessfyllning
Täckt med grädde, sp och svart marsipan

Pasta korgar



Igår testade jag och min äldsta tös något "nytt". Blev inspirerade av ett recept från tidningen "Mitt Kök". Självklart så ändrade vi på en del... Som vanligt ;)
Det blev jättegott och jag fick 1000 tummar upp av dottern, och det är minsann ett bra betyg när det kommer från henne då hon är extremt kräsen.

200g makaroner
2 pkt bacon, klippt i mindre bitar
1 stor gul lök, grovt hackad
1 msk persilja, fint hackad
6 ägg
4½ dl matlagningsgrädde
salt pch peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Koka pastan. Smörj och klä en muffinsplåt med bakplåtspapper, klippt i passande bitar. Det ska sticka upp lite på sidorna.
Fräs lök och bacon på hög värme, tillsätt persiljan. Fördela pastan i formarna och häll över baconblandningen.
Vispa samman ägg och matlagningsgrädde. Salta och peppra i smeten efter smak. Häll sedan blandningen i korgarna. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Servera med en sallad.

Evelinas egna Kladdkaka



Härom dagen när jag höll på att baka en tårta så sa min yngsta dotter att hon minsann också ville baka. Då sa jag
"Då får du hitta på något alldeles eget... klarar du det?!" "JA!" sa hon högt och glatt :) Så hon fick en skål, visp och alla ingredienser som hon bad om. "Det ska bli en kladdkaka, för det tycker jag är gott!". Hon hade sån koll på exakt allt hon gjorde. Hon har visserligen stått och sett på en hel del när jag bakat. Jag trodde först att hon skulle ta väldigt orimliga mått... ja så som barn gör. De tänker ju inte riktigt likadant som oss ;) men icke, full koll som sagt.



Sedan så skulle den dekoreras också. Först med grädde och sedan med lite frukt och bär.
Väldigt stolt är jag över min lilla fis som kunde göra en så fin tårta helt själv!



... och otroligt god blev den också!

Hon ville absolut att jag skulle dela med mig av hennes recept till er så då får jag ju såklart göra det med :)
Senare i veckan så kommer det kanske ett till barn-recept, för när stora tjejen kom hem från skolan så ville hon ju också såklart göra en. Ska bli spännade och se vad det blir för något :)


3 ägg
2½ dl socker
3½ msk kakao
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl flytande margarin

Börja med att vispa ägg och socker poröst. Vispa sedan när alla de torra ingredienserna och till sist så häller du ner det flytande margarinet. Vispa tills det blir en fin och klumpfri smet.
Häll upp smeten i en smord och mjölad form, 24 cm, och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna.
Servera med grädde och bär.


Konfirmationstårta



Igår var det konfirmationsdags och till det så skulle det såklart vara tårta. Fröken ville ha en vit tårta med ett guldkors, blommor och texten "Grattis till Konfirmationen Emma".
Jag är verkligen inte någon superhejare på att skriva fint och ännu svårare tycker jag att det är på sp... speciellt om man är otålig och inte låter sk*ten torka helt och använder en penna som håller på att ta slut ;) men men vad ska man säga. Texten är där i alla fall och jag tror nog att hon blev nöjd endå.



Vaniljbottnar
Blodapelsinmousse och hallonmousse
Täckt med grädde och sp

Potatissallad med Citron



Jag hittade detta receptet någonstans på internet för ett par år sedan. Har för mig att det var inne på AlltomMat.se, men kan inte hitta det igen vad jag än söker på. Sån tur är så sparade min mamma på receptet hon fick av mig när jag en gång bjöd henne på det, för mitt är hux flux borta!
Jag är inte alls speciellt förtjust i sån där färdigköpt potatissallad man köper på typ Ica. Kan äta ungefär en matsked sen vill jag inte ha mer på ett år, men den här kan jag äta hur mycket som helst av känns det som. Den är jättegod och mycket uppskattad överallt jag har haft den med.


1 kg potatis, helst nypotatis om det finns att få tag på
1 dl majonnäs
2 dl matyoghurt, går bra med lätt crème fraiche också
Skal från två citroner
1 vitlöksklyfta
1 knippe salladslök, går även bra med purjolök
½ dl fint hackad dill
Salt och peppar

Börja med att koka potatisen. Häll av vattnet och låt potatisen kallna helt.
Rör sedan ihop majonnäs, matyoghurt, skalet från citronerna och vitlöken. Skiva löken och blanda i den, dill, salt och peppar. Smaka av och tillsätt sedan potatisen som du har hackat grovt.

Majonnäs

Egen majonnäs är väldigt enkelt att göra, dock så underlättar det om man ha väldigt sega arm muskler om man som jag inte har någon köksassistent. Oh how i wish i had one!
Men som sagt, det är enkelt och mycket gott :) Tänk på att bara droppa ner oljan. Detta är väldigt viktigt för om du har i för mycket olja på en gång så skär det sig och blir inte alls bra.


2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2½ dl matolja
salt och peppar

Blanda äggulor, senap och vinäger.
Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning.
Smaka av med salt och peppar.

Grape Jelly



Det här är något som verkligen går hem hos ungarna. Slurp sa det så var första burken tom. Något som gör den till en klar favorit är nog helt enkelt att det varken finns några bitar eller frön i. Barn är ju som de är ;)
Det här ska tydligen vara jättegott tillsammans jordnötssmör... ja ni vet det där som alla amerikanare äter, Peanutbutter & Jelly sandwich. Jag Har smakat på jordnötssmör en gång för många år sedan och tvi vale vad hemskt det var... dock så hade jag inte det på någon macka och inte någon jelly eller sylt heller för den delen.
Så nu när man har fått gjort lite jelly så kanske man skulle ta och våga sig på ett nytt försök :)


1 kg röda vindruvor, gärna med kärnor
450g syltsocker
juice från 1 citron

Börja med att dra av alla druvorna från stjälken, släng de dåliga. Häll sedan i dem i en stor kastrull och koka i ca 5 minuter, till det börja rinna ut lite juice från dem. Mosa dem sedan med t ex. en potatismosare. Låt dem sedan koka i ytterligare 10 minuter, fortsätt att mosa dem lite under tiden så det blir riktigt ordentligt mosat.
Om du har en saftsil så är det jättebra, använd den då för nu så ska vindruvorna stå och rinna av över natten. Har du inte någon saftsil så kan du ta en ren handduk och lägg den över en bunke, fäst den undertill så duken inte ramlar ner i bunken.
På morgonen så mäter du upp saften från vindruvorna, du ska ha ungefär 600 ml. Häll det i en stor kastrull tillsammans med syltsockret och citronsaften. Koka upp. Skumma av hela tiden. Låt det koka tills det når 105 grader. Häll över sylten i väl rengjorda burkar. Låt dem svalna och förvara sedan i kylen.

Lime & Yoghurtkaka med Björnbärssås



Den här kakan är vansinnigt god. Jag hade lätt kunnat trycka i mig mer än halva på en gång. Tankarna går lite mellan sockerkaka och Key lime pie och båda de två bakverken är supergoda.
Jag älskar lime och citron jättemycket... det är nog några av de godaste frukterna som finns. Jag sa till en vän när jag stod och rev skalet av limen att man borde gnida in sig i lite lime istället för att ta på sig parfym ;) hehe Tänk att gå runt och lukta så gott en hel dag. Ja jag är lite små knäpp, men jag har aldrig påstått något annat så ;)
En sak till innan jag börjar med receptet... Jag använder mig mycket av amerikanska recept och då använder jag ett cup-mått. Har ni inte ett sånt så råder jag er till att köpa ett. Det har underlättat otroligt mycket för mig. Jag hade ständigt problem förr med att omvandla alla mått hit och dit... såklart går det bra det med, men man sparar mycket tid i köket om man har ett bra mått. De finns att köpa på de flesta ställena nu förtiden annars så kan man beställa det på nätet.
Nu till receptet!


1 cup grekisk yoghurt
1/3 cup vegetabilisk olja
1 cup socker
skal från en lime
1/4 cup lime saft
2 ägg
1 2/3 cup mjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form, 20 cm.
Vispa samman yoghurt, olja, socker, limeskal och saft till en slät smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Sikta i mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt, rakt ner i smeten. Rör tills allt är väl blandat.
Häll i smeten i din smorda form  och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Tag ut kakan och låt den svalna i formen innan du tar loss den.
Sikta ev. över lite florsocker på kakan precis innan den ska serveras.




Till kakan passar denna såsen av björnbär utmärkt till. Mums mums mums!!! Och mycket enkel att göra.

340g björnbär
1/4 cup vatten
3 msk socker
1 tsk lime saft

Mixa samman alla ingredienserna till en puré och sila den sedan i en finmaskig sil så du får bort alla frön. Täck med plastfolie och kyl såsen en timme eller två och servera den sedan till kakan.

Maränger

Ja när jag gjorde dessa marängerna så blev smeten inte riktigt som den skulle, inte så hård som den ska bli alltså. Detta har inte hänt mig sedan jag gick i 7e klass så jag blev lite sur, men det gjorde inget sen när de väl var klara för Oj så goda de blev! Helt perfekta enligt mig och några till ;)



4 äggvitor
1/4 tsk salt
1 krm ättiksprit
1 1/3 cup socker

Vispa äggvitorna till ett skum. Tillsätt salt och ättika och vispa tills det blir mjuka toppar i smeten.
Tillsätt sockret sakta under tiden som du vispar. Fortsätt att vispa i 5-8 minuter.
Se till så att marängen är riktigt hård för annars sjunker den ihop, som mina gjorde.
Om du vill ha olika färger så blanda ner lite hushållsfärg i smeten och vispa lite till. Spritsa eller klicka ut maränger i önskad storlek och grädda nederst i ugnen på 100 grader i 1 ½ timme. Stäng av ugnen och låt marängerna stå där inne över natten för bästa resultat. Låt ungsluckan stå lite på glänt.

Hallonsmoothie

Denna hallonsmoothien fick jag av min ena flicka igår. En födelsedagsdrink sa hon att det var.
Jag hjälpte henne bara med att använda mixern och att skära limeskivorna, resten fixade hon själv. Duktig flicka :)



1 dl hallon
1 banan
3 dl mjölk

Dela bananen i mindre bitar och ha i en mixer. Tillsätt hallonen och mjölken och mixa allt slätt.
Häll upp i glas och njut :)

Korv- och lökgratäng

Idag är det min födelsedag :) Yej, grattis till mig!
Jag har fått presenter och väldigt trevligt sällskap även idag. Av min mamma brukar jag få något som hör hemma i köket, eftersom jag ändå tillbringar nästan all min tid där ;) och i år så fick jag bland annat en Köksalmanackfrån 1985, mitt födelseår. Så när jag i morse funderade över dagens middag, slog jag upp min dag och där stod det att det var Korv- och lökgratäng. Ja då fick det bli det till middag :) Väldigt gott blev det.
Väldigt kul bok så den blev jag jätteglad för. Bra att ha också när man inte kan komma på vad man ska laga för mat, bara att slå upp dagens datum och göra det som står där :)
Tack mamma!



4-6 portioner

4 gula lökar, ca 300g
300g falukorv
4 ägg
3 dl mjölk
1-2 dl riven ost
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär löken i klyftor. Koka den mjuk i vatten i ca 10 minuter. Låt löken rinna av.
Lägg den i en smord ungssäker form.
Dra skinnet av korven. Skär den i strimlor och lägg på löken.
Vispa samman ägg, mjölk, ost, salt och peppar. Häll blandningen över korv och lök.
Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter.
Servera med kokt potatis.


Rabarberpajsgrottor

Imorgon fyller jag år och i år känner jag varken för att ha fest eller kalas så jag bjöd ett par av mina nära tjejkompisar på en brunch-picknick istället. Vi hade en jättemysig dag i parken med lite gott att mumsa på och dricka.
Jag hade gjort Matmuffins, Scones med rucola, små Spenatpajer, vanliga scones, cupcakes och små rabarberpajer.
Detta receptet kommer från tidningen Hembakat nr 3 2011.



16 st

Pajskal
2oog smör, rumstempererat
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
4½-5 dl vetemjöl
100g mandelmassa, riven

Fyllning
2oog rabarber, tunt skivade
2 msk vatten
½ dl socker
ev florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjöl och vispa till en smulig deg. Nyp ihop degen med händerna och vänd upp den på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en rulle som är 4-5 cm tjock. Skär varje rulle i 8 bitar, á 33g. Fodra små pajformar eller hårda muffinsformar med degen. Fördela mandelmassan på pajbottnarna.
Lägg rabarberbitarna i en kastrull och häll på vattnet. Låt sjuda i några minuter tills rabarbern börjar mjukna. tillsätt sockret och rör om. Fördela fyllningen i formarna.
Grädda pajerna mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna på ett galler och pudra dem ev. med lita florsocker.

Små Spenatpajer

Detta receptet kommer från tidningen LagaLätt nr 5 2011, med lite ändringar... såklart ;)
Det är pajerna till vänster på bilden. Till höger har vi Scones med fetaost och rucola.



12 st

3½ dl vetemjöl
½ tsk salt
100g + 1 msk smör, kylskåpskallt
1 msk vatten
1 gul lök
1 påse färsk spenat (70g)
2 små tomater
2 ägg
½ dl grädde
Salt och peppar efter smak

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och salt. Finfördela smöret däri med fingrarna. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg.
Dela degen i 12 st lika stora bitar, á 30g. Tryck ut bitarna i 12 små pajformar. Ställ i kylen i 30 minuter.
Skala och grovhacka löken. Ansa spenaten. Skölj och skiva tomaterna.
Fräs löken mjuk i 1msk olja. Tillsätt spenaten och låt den fräsa med tills den sjunker ihop. Fördela spenatblandningen i formarna. Toppa med tomatskivorna.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Fördela vispet i formarna. Grädda pajerna nederst i ugnen i ca 10 minuter.
Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter.

Scones med fetaost och rucola

Detta receptet kommer från Elle Mat & Vin nr 1 2010, men jag bytade ut cheddarosten till fetaost :)
Det är bullarna till höger på bilden. Till vänsker har vi små spenatpajer.



18 små scones

100g smör, rumstempererat
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
2 3/4 dl mjölk
ca 1 dl finhackad rucola
150g hackad fetaost

Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp mjölet i en stor bunke. Tillsätt salt och bakpulver.
Finfördela smöret med fingertopparna i mjölet. Häll övermjölken. Tillsätt rucola och fetaosten och knåda snabbt till en smidig deg. Klicka ut lagom stora bitar på en bakpapperskläddplåt eller i muffinspapper i en muffinsplåt.
Grädda bröden i ugnen i ca 10 minuter i mitten av ugnen
Ta ut bröden ur ugnen och låt dem svalna något på galler.

Matmuffins med purjolök och fetaost

Detta receptet kommer från  tidningen Hembakat nr 3 2011, dock så har jag ändrat lite på ingredienserna. Nästa gång ska jag nog ha i lite svartpeppar också. Tror att det kan bli väldigt gott :)



12 st

ca 10 cm purjolök
150g fetaost
12 cocktailtomater
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 1/4 dl filmjölk
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka purjolöken och fräs den ev. mjuk i en stekpanna med lite olja. Tärna fetaosten.
Blanda mjölsorterna, bakpulver och salt i en bunke. Ta en ny skål och vispa äggen, filmjölken och olivoljan. Rör ner äggsmeten i mjölblandningen. Tillsätt osten och purjolöken. Fördela smeten i en välsmord muffinsplåt. Tryck ner två tomathalvor i varje muffin.
Grädda mitt i ugnen i 23-25 minuter. Låt dem vila en stund i plåten innan du ar upp dem.

Gräddtårta

Igår var det den årliga kulturfesten på dagis där alla som kommer ska ta med sig någon maträtt eller efterrätt som är en typiskt rätt från ens land. Jag har alltid lite svårt att komma på något typiskt svensk och det blir svårare vart år eftersom jag redan lyckats göra det mesta. Tur att detta är sista året på dagis :)
Detta året fick det bli en klassisk gräddtårta, och den var väldigt uppskattad :)



Vaniljbottnar
Fylld med vaniljkräm och en massa jordgubbar
Täckt med grädde och jordgubbar

Ruffle cake

Jag tänkte lägga upp och visa er hur tårtan såg ut när jag var klar med den och hur den såg ut inuti :)
Smörkrämen är smaksatt med en massa citron, både saft och skal så den var riktigt frisk och god.


Jag orkade inte spritsa ut volanger på toppen så den fick vara slät. Den såg väldigt tom och ensam ut så jag satte på en sockersko som jag gjorde för ett tag sedan. Blev så nöjd med skon att den har fått sig en alldeles speciell plats i mitt kök.
Synd att man inte kan använda den själv ;) fast jag har visserligen redan skor så det räcker och blir över :)


Skon har jag gjort i flowerpaste. Visst är den söt ;)


Jag skämde bort mig lite i morse och åt tårta till frukost... det kan man väl få göra när man snart ska fylla år ;)


Ljusa bottnar, som ni kan se
Fylld med citronsmörkräm och hallon
Täckt med citronsmörkräm


Ruffled cake, How to

Nu har jag äntligen fått gjort en till volangtårta. Jag lovade en läsare att försöka visa hur jag har gått till väga när jag gjorde min förra volangtårta så det var därför jag gjorde denna. Jag var helt ensam hemma så det var lite svårt att fånga det på bild så som jag ville, men jag hoppas att det syns lite hur jag gjort.
Det är minsann inte lätt att både spritsa och fotografera samtidigt ;)

Jag använder mig av en tyll från Wilton, tyll 104. Här kan ni hitta en massa olika storlekar.
Först så täcker jag tårtan med ett tunt lager smörkräm, det är inte så noga med att det ska vara jämnt eftersom den ska dekoreras med volanger. Sedan fyller jag en spritspåse med smörkräm. När jag sedan börjar spritsa volanger på tårtan så riktar jag den vida öppningen mot kakan och har då den tunna mot mig. Sedan så är det bara att spritsa på. Nerifrån och upp, fram och tillbaks :)

    

    

    


Mocka rutor

Igår var det valborg... vilket jag knappt lade märke till för jag var iväg och träffade mina underbara tjejer :) Vi struntade i allt som hade med valborg att göra och satt inne och åt jättegod mat och drack gott, och som vanligt när vi ses så bakar jag något till oss. Denna gången fick det bli något så enkelt och gott som mocka rutor.
Receptet är från boken Kärleksmums - 101 söta favoriter.



Kaksmet

4 ägg

4 dl socker

4½ dl mjöl

3 tsk bakpulver

6 msk kakao

200g smält smör

1½ dl grädde eller mjölk, Jag använde mjölk

 

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.

Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en annan bunke och vänd sedan ned mjölblandningen i äggsmeten. Smält smöret och häll i mjölken. Häll mjölk- och smörblandningen i smeten och blanda till en jämn och fin smet.
Klä en plåt, med höga kanter, med bakplåtspapper. I receptet så står det att plåten ska ha måtten 40x35 cm, men jag vill ha mina höga och fina så jag hällde smeten i en 30x20 cm plåt istället och ökade tiden till 25 minuter istället för 15 minuter som det står i boken :)
Sedan låter du kakan svalna något och medans den gör det så kan man göra glasyren.
Jag använde mig av ett recept från internet till detta.

Glasyr
150g smör
1½ dl starkt kaffe, Jag hade i Amarula för jag orkade inte koka kaffe ;)
1 dl kakao
2 msk vaniljsocker
6 dl florsocker

Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe/amarula, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl. Häll sedan smeten över kakan och bred ut den jämnt. Strö kokos över glasyren. Ställ kakan kallt så glasyren stelnar.
Sedan skär du upp den i lagom stora fyrkanter och mumsar i dig ;)


RSS 2.0