Nu bytar jag...



Nu har dagen kommit när jag säger adjö till Blogg.se. Jag är såå otroligt trött på detta stället och flyttar nu min blogg till wordpress istället. Mycket bättre hem för min lilla blogg.
Jag håller på att föra över allt från denna till den nya och det tar tid. Men det kommer bli mycket bättre :)
Jag hoppas att ni följer med mig dit :)

Nya bloggen hittar ni här :)
http://rebeckaskok.wordpress.com/


London Baby!


Sandra, Jag & Emma

Nu har jag varit ute och flygit runt igen. Denna gången blev det till London med mina finaste tjejer. Det var dags att fira Sandras 25-årsdag och det gjorde vi med stil!
Här kommer lite bilder...


Vi bodde på 4-stjärnigt hotell på Trafalgar Square. Väldigt väldigt fint ställe må jag säga :)


Självklart var vi tvugna att gå och ta oss en titt på Big Ben. Som inte låg långt ifrån vårt hotell. Vi såg på lite andra sevärdigheter också såklart :)


Vi åt massor med god mat. Detta var en av våra frukostar, crepes med ägg och bacon. Mums!


... efterrätten efter frukosten blev en bananasplit-crepe. Sjukt gott!


Jag drog med tjejerna till Hummingbird Bakery, som jag är såå förälskad i! Jag köpte choklad och Red Velvet cupcakes. MUMS! Det var så gått att jag till och med tog med mig två hem, till Sverige :P Det galna var ju att de var precis lika fina och goda efter två dagar och efter att ha "slängts runt" i mitt handbagade hehe. Jättebra lådor med andra ord. Jag var ganska försiktig med väskan också :)


Hade jag haft råd till det så hade jag köpt med mig allt ifrån butiken... inklusive alla fat hehe. Det var väldigt svårt att bara bestämma sig för två saker. Det får bli fler nästa gång :)


Och ni kan ju tro att vi höll på att dö när vi kom in på Fortnum & Mason. Herregud vilken affär alltså. Jag ville bara stanna kvar där inne i all evighet. Ja jag hade kunnat bo där och bara gå och titta på allting. Så fint och gott allting såg ut att vara.
Det blev ett par julklappar härifrån i alla fall. Och så köpte jag lite härliga marshmallows :)


Vår present till Sandra blev en middag på Gordon Ramseys restaurang, Maze Grill. Supergod mat! och underbara efterrätter.
Jag viskade till vår servitör att det var vår vänninas födelsedag och då sa han att han skulle fixa något till henne. Hon fick in den här brownien med ljus och allt och ett glas rött dessertvin. Kakan i sig hade en riktigt mörk och djup smak (vilket jag ääälskade) och tillsammans med dessertvinet så var det uuunderbart gott. Ja såklart fick även jag och Emma smaka lite av Sandra :)

Det blev en hel del shopping och annan mat. En del festande också för den delen, men jag kan ju inte lägga in hur mycket här som helst så detta får räcka.

Det var en Awesome resa som vi får göra om snart igen. Tack tjejer!

Blåbärsmuffins


Idag bestämde jag mig för att röra ihop en smet helt på egen hand. Inga recept här inte. Och vet ni vad... Det blev super bra :)
Tur att jag kom ihåg att skriva ner, under tiden, vad det var jag hade i annars hade jag förmodligen glömt hälften :P hehe. Det har hänt förr...
Som ni säkert räknat ut redan så är det blåbärsmuffins jag har gjort. Men det går säkert utmärkt att använda smeten till en tårtbotten också. Ska kanske testa det nästa vecka.



Det blev 30 muffins så en del av dem får följa med till jobb imorgon.

3 dl socker
3 ägg
5 dl mjöl
1 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl solrosolja
3 dl blåbärsfil
Blåbär

Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp sockret i en stor skål och vispa ner äggen, ett i taget.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Blanda solrosolja och fil i en annan. Sedan varvar du ner de torra och de flytande ingredienserna i smeten. Vänd ihop den till en fin och släm smet, med en slickepott eller liknande. Fördela smeten i muffinsformar och tryck sedan försiktigt ner lite blåbär i dem. Låt gärna några ligga kvar på toppen.
Grädde dem, i omgångar, i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Tag ut plåten och låt dem svalna något innan du tar upp dem. Så håller de formen bättre.
Sedan är det bara till att mumsa i sig. Jag har redan ätit 2 ;) hehe

Halloween - Pumpa nr 2



Oh jag måste ju bara visa er min andra pumpa. Den blev en aning mer avancerad och det var verkligen sjukt kul att göra den. Ännu roligare var det när vi satte i ett ljus och det blev mörkt ute. Jag är sjukt nöjd med den. Nästa år så ska vi nog odla egna pumpor. Får se hur det blir med det då, men förhoppningsvis har vi möjlighet till det då :)
Dessutom så ska jag införskaffa mig ett pumkin-carving-set tills nästa gång.

Ja just det, det är ju då såklart jag på bilden med min tjusiga halloween utstyrsel. Söt jag var va hehe.


Pumpabröd

Jag gjorde som sagt lite pumpabröd nu i veckan. Tyvärr så har jag haft sjukt mycket att göra i veckan så jag har inte hunnit lägga upp receptet, men det kommer nu. Dessvärre så hann vi äta upp brödet innan jag hann ta någon vettig bild, men det går ju hur bra som helst utan ;)
Receptet hittade jag här. Jag använde dock helt vanligt vetemjöl och det blev hur bra som helst :)

Till ett bröd:

300 g pumpa
2 1/2 dl kokspad + ev vatten
25 g jäst
1 msk Arla smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
10 – 12 dl kärnvetemjöl med fullkorn
ev 1-2 msk pumpafrön

Skala, kärna ur och skär pumpan i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka under lock tills bitarna är mjuka, ca 20 min. Lyft upp pumpabitarna och låt dem svalna. Spara kokspadet och låt det svalna till 37º. Kör pumpan tillsammans med 1/2 dl kokspad i en mixer eller matberedare till en slät kräm. Smula jästen i en bunke. Tillsätt 2 dl kokspad och rör om så att jästen löser sig. Rör ner pumpakräm, smör-&rapsolja, salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den blir slät. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tillsätt ev lite mera mjöl men degen får gärna vara lite kladdig. Forma till ett avlångt bröd och avsluta med att vrida det i ändarna så att brödet blir lite snurrat. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200º. Pensla med vatten och strö ev över pumpafrön. Grädda brödet mitt i ugnen 25-30 min tills det får en ljusbrun färg. Låt svalna under bakduk. Rör ihop kvarg timjan, citronskal och salt och servera det till.

Rostade Pumpafrön



När vi i måndags gröpte ur pumpan så tog jag tillvara på allt som vi drog ur den. Fröna bestämde jag mig för att rosta.

Gör så här:
Börja med att pilla ut alla de små kärnorna från urgröpet. Tvätta av dem ordentligt och låt dem sedan rinna av lite. Sätt ugnen på 175 grader.
Sedan blandar du ca 1 msk olja och 2 tsk salt i en skål som du sedan häller ner fröna i. Blanda runt så att alla frön får lite på sig. Sprid sedan ut dem på en ungstålig plåt. Salta lite till om du vill det, Jag gjorde det :)
Ställ sedan in dem i ugnen i ca 25 minuter. Tag ut plåten ungefär var 5 minut och fös runt fröna lite. Så att de rostas jämnt. Smaka gärna också så du märker om de är tillräckligt salta och om de är torra. När de är helt torra och frasiga så är de klara. Mycket enkelt och gott.

Detta kan man såklart variera hur mycket som helst. Du kan använda i princip vilken krydda du vill. Till och med med socker och kanel :) plus lite olja så att det fastnar såklart. Jag ska testa det nästa gång.

De här salta som jag gjorde var otroligt omtyckta och försvann i ett nafs!

Jag gjorde även lite pumpabröd och recept på det kommer lite senare :)

Jack-o-Lantern


Idag bestämde jag mig för att köpa en pumpa. Halloween är ju snart här :) Och jag har aldrig tidigare gjort en Jack-o-Lantern så det var på tiden! Plus så är det en ganska kul grej att göra tillsammans med barnen (Hade jag hört), och det var det minsann. De hög in direkt och började gräva upp innehållet med händerna.


Det blev en del "Ooh" och "Blää" och "hahaha". Ja det var väldigt kul att titta på när de kämpade.
Efter ett tag så fick jag ta över så vi kunde få ut lite extra av köttet på sidorna. Sedan så skulle det ju skäras i pumpan och det var min stora uppgift.


Jag torkade av pumpan med en fuktad trasa först. Sedan plaserade jag en mall på pumpan och stack små hål, efter mönstret, i den med en tandpetare. Mallen kan ni se i bakgrunden :)
Sedan så drog jag fram alla mina knivar för att hitta någon som skulle kunna vara hyfsat bra att använda. Jag använde mig mest av en sorts filekniv. När man har skurit klart en del så ska man trycka ut biten inifrån. Alltså, tryck inte in bitarna I pumpan. Det blir inge bra då ;)


När vi var klara så satte vi ner ett litet värmeljus och sedan på med locket så var det klart :)
Yej, min första Jack-o-Lantern. Jag är såå nöjd!

Éclairs... och lite tjejkväll!


Igår, fredags, bakade jag éclairs för första gången. Jag har velat testa hur länge som helst, men inte riktigt vågat mig på det. För av någon anledning så har jag fått för mig att det ska vara svårt att göra, men Oj så fel jag hade där. Sjukt lätt var det ju. Något av det lättaste, och godaste, man kan göra. Och man kan variera recepten in i det oändliga :)
Jag hade bjudit hem mina underbara tjejer på middag och skratt och som vanligt så måste jag baka något gott. Och oftast så blir det något nytt. De är mina försökskaniner hehe ;)
Mina döttrar skulle hem till kusinen och sova över så då tog vi med oss ett par stycken. Dem packade jag in i en söt liten låda, så i och med det så får detta bli mitt lilla bidrag till månadens sötsak inne hos Sötasaker som denna månaden har temat "Ge bort".

UPPDATERING:
Hehe jag glömde visst att lägga in receptet igår, men här kommer det. Det är från boken "Sommarens Söta".

75g osaltat smör
1 tsk socker
1½ dl vatten
1½ dl vetemjöl
2 ägg
1 äggvita

Värm ugnen till 200 grader.
Klicka ner smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker och vatten och koka upp. Rör snabbt ner mjölet med en träsked och blanda kraftigt tills smeten släpper från kanten.
Ta kastrullen från värmen och häll smeten i en bunke. Vispa med elvisp tills den har svaknat något.
Vispa i äggen ett i taget och sedan äggvitan. Vispa ytterligare några minuter.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut ca 8 cm långa stänger med ca 5 cm mellanrum på en bakplåtspapperklädd plåt.. Stängerna ska vara ca 1½ cm tjocka.
Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 20 minuter eller tills bakelserna är gyllenbruna. Låt dem svalna på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.
Gör ett litet hål i ena änden och spritsa in valfri fyllning. Häll glasyr på den ovansidan och dekorera ev. med lite smält choklad.

Glasyr:
2½ dl florsocker
ca 2 msk mjölk
1 tsk raps- eller solrosolja

Rör ihop ingredienserna till en slät glasyr.



Oh, jag måste ju lägga in lite bilder till på annat...


Jag fick för mig att måla mina bestick i griffel-färg. Jättekul att kunna förnya sig med så enkla knep. Kul att skriva namn på dem och använda som bordsplacering, vilket jag gjorde igår :)


Och så vek jag lite fräcka servetter :) Passar oss tre töser perfekt tycker jag. Fantastiskt vad mycket kul det finns att hitta på!


Och så en bild på middagen. Det blev högrev, ungsstekta rotfrukter, en god sallad och så lite sås på det. Till detta drack vi jättegott rödvin.

Det var som vanligt otroligt trevligt :) Tack tjejer för en härlig kväll!

Iphone Cake



Den andra tårtan jag gjorde nu i helgen var den här roliga tårtan :)
Jag blev jätteglad när jag fick förfrågan om jag ville göra en Iphone tårta. Jag älskar ju utmaningar, och den var otroligt rolig att får göra. Ju pilligare det är desto bättre hehe.


Det är viktigt med alla de små detaljerna ;)



Brownie bottnar med fudge bitar i
Vaniljkräm och chokladmousse
Täckt med grädde och marsipan/sp

Pippi Tårta

Ja här har vi en av helgens tårtor :)


Limemarängpaj


När jag gjorde Citronmarängpajen så passade jag på att även göra en med Lime. Tyckte det kunde vara spännande :) Och det blev också väldigt gott. Fast den med citron är nog liite godare hehe. En annan paj med lime i som jag verkligen älskar är Keylime pie. Det kan jag äta i mängder! Måste nog ta och baka en sådan snart igen. Är för tusan nästan ett år sedan sist. Fy på mig ;)
Dock så får det vänta för min kyl har slutat att fungera. Snyft! Tur att den ska fixas imorgon så helgens tårtor inte blir drabbade av det :)
Ja hur gjorde jag nu denna goda pajen? Jo precis på samma sätt som citronpajen. Bytte bara ut mängden citron saft/skal till lime. Svårare än så var det inte. Tror att det var saft från 3 lime och skal från 2 stycken.

Barbapapa Tårta & Tårta med en Krona


En söt tårta med Barbapapa och Barbamama på fick lilla Tova på hennes födelsedag.

Ljusa bottnar
... ja vad det var jag fyllde denna med, det minns jag inte :P
Täckt med grädde och sp


Hon fick även en rosa tårta med en krona på.

Ljusa bottnar
Blodapelsinmousse och chokladmousse
Täckt med grädde och sp

Gris Tårta


Jag har en kompis som jobbar inom restaurangbranschen och nu när han skulle sluta på sitt jobb för att flytta och börja om någon annanstans så ville han såklart bjuda sina kära kollegor på tårta... och det skulle vara en tårta som passade dem, och vad kunde vara mer passande än en gris? För de är nämligen riktiga små lortgrisar på det stället... för att uttrycka det milt ;) Och ni som vet vilket ställe det är jag skriver om sitter nog och nickar för fullt nu hehe.
Ja, vi båda tyckte att det var kul med en gris i alla fall!


Jag tycker att den blev väldigt söt faktiskt... om jag får säga det själv alltså :)

Ljusa bottnar
Prinsessfyllning
Täckt med grädde och sp


Rosa Regnbågstårta


Ja som sagt så hade vi lite kalas här hemma igår för min stora flicka som blev hela 8 år gammal!
Jag har länge velat testa att göra en så kallad Regnbågstårta och såg detta som ett ypperligt tillfälle :) givetvis så skulle den vara rosa! För att tårtan inte skulle bli skyhög så gjorde vi lite tunnare bottnar, men om jag gör en sådan här tårta igen (vad då om?!) så kommer jag ha i lite extra färg och göra dem liite tjockare så man ser det bättre.


Det blev sex stycken bottnar av en sockerkakssmet. Jag gjorde helt enkelt som så att jag vispade ihop smeten enligt detta receptet och sedan började jag med att blanda i 1 krm rosa karamellfärg. Sedan hällde jag upp lite smet i en av de sex smorda och mjölade formarna (Jag vägde smeten så det skulle vara ungefär lika mycket i var botten), och sedan så vände jag ner ytterligare 1 krm färg.
I de två sista och mörkaste bottnarna hade jag i 2 krm.


Rosa ljus såklart ;)

Rosa (ljusa) bottnar
Jordgubbar och ananas
Täckt med grädde och kokosflingor

I'm Back And Happier Than Ever!



Hejsan hoppsan på er alla igen! Ja, det blev visst ytterligare en liten bloggpaus men av en betydligt bättre anledning än förra. Jag stack iväg till varmare grader i en vecka och bara kopplade av och hade det hur mysigt som helst! Det blev en hel del sol, bad, otroligt god mat och god dricka. Vi var på Knossos och på Spinalonga och söp i oss lite historia. Och en massa massa till. Det var en underbar vecka!
Så nu är jag tillbaka i trista kalla Sverige igen... ett tag i alla fall ;)
Jag har som sagt en hel del att lägga upp här på bloggen och det ska jag förhoppninsvis komma igång med under helgen/veckan.
Imorgon blir det kalas för äldsta flickan och tjejkväll för mig själv på kvällen så vi får se om jag får tid över till att blogga också. Jag lovar att försöka :)
Hoppas att ni har haft det nästan lika härligt som mig i veckan!

Min profilbild

Rebecka

Välkommen till min blogg! Jag heter Rebecka och är 26 år och jag älskar att stå i köket och feja. Förutom matlagning var dag så bakar jag en massa, allt som kommer i min väg! Lämna gärna en kommentar. ***
RSS 2.0