Kiwimarmelad

Idag har vi gjort kiwimarmelad. Jag blev inspirerad när jag var inne på Linnéas Skafferi och tittade lite. Hittade detta och blev så nyfiken på om det verkligen kunde vara gott så det var bara till att testa. Jag hade i lite vaniljpulver för att få den lite sötare.
Man kan göra marmelad/sylt på i princip all frukt/bär och enkelt är det med. Gör bara som det står på syltsockerpaketen.
Jag ska nog prova att fylla bullar med denna marmeladen. Tror att det kan bli väldigt gott :)



500g kiwi
250g syltsocker

Skala och hacka kiwin. Blanda sedan kiwi och socker väl i en djup kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt i ca 5 minuter. Skumma av under tiden. Häll upp i varma och rena burkar. Låt kallna och förvara i kylen.


Paket

Nu närmar sig påsken. Jag älskar påsken, alla dessa härliga färger och allt godis som man får äta :) Förra året var det lite dåligt med pyssel, men i år så ska vi ta igen det. Jag beställde ett paket från kakburken för ett par dagar sedan med lite chokladpyssel. Mina flickor älska att baka och pyssla lita mycket som mig så detta passade bra. Köpte lite extra choklad och klubbpinnar så det inte tar slut allt för fort. Förutom det så köpte jag hem en hel hög med tårtfat. De går undan som smör i solen nu ;)



I paketet fanns det choklad, klubpinnar, tre olika formar, spritspåsar, godispåsar + band och en pensel. Penslen byts nog ut till en mjuk och rund, men annars var allt bra.

Tiger + bebistårtor

Och så var det dags för ytterligare ett dop :)





Ljusa bottnar
Chokladmousse och vaniljkräm, med chokladbitar i
Täckt med grädde och sp
(Laktosfri)





Ljusa bottnar
Prinsessfyllning
Täckt med grädde och sp


Barnsliga tårtor

Jag fick göra två barnsliga tårtor till min väns kille och hans bror som hade kalas i lördags, så det fick bli lite bilar och Turtles... För visst gillar alla pojkar det, små som stora :)









Ljusa bottnar
Chokladmousse och vaniljkräm, med chokladbitar i
Täckta med grädde och sp
(Laktosfri)


Våffor

Våffeldagen var i fredags och mitt i mitt bakandes så fick jag ställa mig och göra våfflor, för jag tänkte minsann inte missa det också. Jag missade tyvärr både fettisdagen och pannkaksdagen eftesom jag var jättesjuk, men våfflor, det skulle jag ha ;)
Blogga om det då hann jag inte för jag hade middags och bio planer för kvällen och var super stressad. Jag hade inte heller tid att varken blogga i lördags eller igår då jag hade tårtor att göra... som vanligt :) men nu kommer helgens bakverk, sen ska jag göra mumin figurer.


De ser lite bleka ut, men de var inte så bleka... bara min Iphone som busade med mig ;)

ca 8 våfflor

4 dl mjöl
2½ dl kallt vatten
4 dl vispgrädde
4 msk smält smör

Vispa ihop mjöl och vatten till en vämn smet. Viska grädden till hårt skum och rör ner i smeten. Rör till sist ner det smälta smöret. Grädda och servera me grädde och sylt. Vi hade rårörda hallon på :) Mums!


Havrekakor med banan

Ja som vanligt när jag köper hem banan så ligger det alltid en stackare som ingen vill äta och vad gör man då... slänger den? Icke sa nicke... här bakar vi :) Så nu när den sista stackarens skal blivit brunt fick den åka ner i en kaksmet och gå ett bättre öde till mötes. Tror nog att de "fina" bananerna blir avundsjuka på de "gamla" som får bli goda kakor. De fina hamnar ju bara i en ryggsäck och äts i ett klassrum :)
Receptet är från Marcus Samuelsson.





1½ tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 tsk kanel
2 1/4 cup mjöl
1 cup havregryn
1 cup farinsocker eller honung
2 msk vaniljextrakt (jag hade i 2 krm vaniljpulver istället)
3/4 cup rapsolja
1 ägg
1/4 cup sirap
1 mogen banan, grovt mosad

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla de torra ingredienserna. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda ordentligt med en slev. Här tror jag att det är lättast att använda en träslev för det blir lite tungt och en i plast kan lätt knäckas. Klicka sedan ut smeten, med en matsked, på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i ca 12 minuter.

Bagels

Jag tyckte att vi kunde behöva lite nybakt till frukost så nu har det bakats bagels med. Det tar lite tid att göra så jag föreslår att ni har gott om tid när ni gör detta, men det är väldigt enkelt och så värt det när de är klara.



8 mindre bagels eller 4 stora

250g ljummet vatten
8g salt
8g socker
7g torr jäst
350g mjöl
sesam-, solros-, vallmofrön ja vad ni nu vill ha på. Kanske ost till och med.

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och socker. Ha i mjöl, blanda väl och knåda degen sedan i minst 10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i en timme.
Dela den sedan i lika stora bitar, rulla och platta till dem lite. Låt dem vila i ca 10 minuter. Stansa sedan ut en hål i mitten med ett kakmått eller med ett snappsglas om du inte har små runda kakmått. Dra lite försiktigt i dem och jämna till dem. Jäs i ytterligare 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten, i en stor kastrull, med två msk socker. Sänk värmen något när det börjat koka och lägg försiktigt ner bagelsen, i omgångar. Koka dem i ca 1 minut på var sida. Lägg upp dem på en bakpappersklädd plåt. Strö över valfri topping. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter.


Tårta till May

Förutom att jag gjorde björnbärssylt igår så fick jag ett "nödsamtal" från en vän. Hon behövde en tårta till idag till en arbetskamrat som går i pension idag. Det fick bli en enkel tårta med saker som fanns hemma.

Ljusa bottnar
Persikomousse och jordgubbsmousse
Täckt med grädde och sp

 


Björnbärssylt

Igår morse gjorde jag björnbärssylt. Det är såå gott att ha på mackan och det var jag verkligen inte ensam om att tycka :) Fick kommentaren "Jag hade kunnat äta 30 mackor med det här på". Hyfsat bra betyg tycker jag. Dessutom är det jätteenkelt att göra så jag förstår egentligen inte att inte alla gör sin sylt/marmelad själv.



250g björnbär, frysta eller färska
250g syltsocker

Blanda bär och socker i en hög kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt i ca 5 minuter. Skumma av under tiden. Häll upp i varma och rena burkar. Låt kallna och förvara i kylen.


Doptårtor - Tigger

Och dessa var till min före detta "svågers" sons dop :) De ville ha Tigger på den ena tårtan och byggklossar med hans namn på.
I den "lilla" tårtan är det klassisk prinsessfyllning och i den stora är det hallon- och citronmousse.







Hoppas de var goda :)


Doptårta - ängel

Denna helgen har jag gjort tårtor till 2 dop. Denna var till mina före detta grannar. De ville ha en klassisk prinsessfyllning i och den skulle dekoreras med rosa sp och så gärna en liten ängel.




Hoppas den blev god :)


Färskostglasyr

600g florsocker
100g osaltat smör, rumstempererat
250g färskost

(Räcker för att täcka en 20 cm stor kaka)

Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet med en elvisp. Tillsätt all färskost och vispa tills allt är sammanblandat. Vispa sedan glasyren i ca 5 minuter tills den är lätt och fluffig. Vispa inte för länge eftersom glasyren snabbt kan bli lös.


blåbärskaka

Ja då har det gått nästa en hel vecka utan att jag startat datorn så nu har jag lite att ta igen :) Jag börjar med ett dela med mig av receptet på en blåbärskaka som jag gjorde till min vän i onsdags. Hon tog med den till jobb på torsdagen. Hon sade senare till mig att det hördes ett högt "Mmmmmmm..." runt hela fikabordet :) Kul att höra!
Kaffekakan som jag gjorde tog jag med mig till dagis och gav till fröknarna. De blev väldigt glada och tyckte den var jättegod :)



ca 15-20 bitar

350g osaltat smör, rumstempererat
350g socker
6 ägg
1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
450g mjöl
2½ msk bakpulver
250 g blådär + extra att dekorera med

1 sats färskostglasyr

Värm ugnen till 175 grader. Vispa samman smör och socker med en elvisp till en lätt och luftig smet. Vispa sedan ner äggen, ett i taget. Vispa ner vanilj, mjöl och bakpulver och vispa tills allt är välblandat. Smeten ska vara lätt och luftig.
Rör försiktigt ner blåbären för hand så att de blir jämn fördelade.
Häll smeten i en smord och mjölad form, 25 cm i diameter med hål i mitten, och släta till den med en spatel. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen innan du stjälper upp den på ett galler. Låt den kallna helt innan du brer på färskostglasyren.
Dekorera den sedan med färska blåbär, jag fick ta frysta då jag glömde köpa färska, och pudra över florsocker.


Kaffekaka

Idag har jag gjort en kaffekaka. En liten "test"-kaka så att säga. Fick en förfrågan från en vän innan idag om jag kunde baka till henne. Hon ska ha med det till jobb och känner inte att hon har varken tid eller lust att stå och baka så då är det klart att hon ber sin underbara vän att göra det ;) hehe.
Anledningen till att det är en "test" är för att det är första gången. Jag älskade smeten, men när kakan väl var klar så blev det lite väl tydlig kaffesmak för min smak då jag inte är en kaffeälskare, men flickorna gillade den :)
Får se om jag gör en till imorgon till henne eller om jag gör något annat... Här är receptet i alla fall.




10-15 bitar

1 msk pulverkaffe
1 3/4 dl vatten
225g osaltat smör, rumstempererat
225g socker
4 ägg
225g mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk kakao

Kaffeglasyr:
125g florsocker
40g osaltat smör, rumstempererat
1/4 dl mjölk
ca ½ msk kaffe

Blanda pulverkaffet och vattnet i en liten kastrull och låt det koka upp på medelhög värme. Låt blandningen koka tills den har reduserats till hälften. Tag sedan av kastrullen från värmen och låt kaffet kallan helt. Ställ kastrullen i kallt vatten så går det snabbare. Spara ca ½ msk till glasyren.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg smör, socker och det kalla kaffet i en bunke och vispa med elvisp. Vispa ned äggen, ett i taget.
Tillsätt mjöl, bakpulver och kakao och vispa smeten tills den är lätt och luftig. Häll smeten i en rund, smord och mjölad kakform, ca 25 cm i diameter med hål i mitten. Släta till med en spatel.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen innan du stjälper upp den på galler för att svalna helt.

Glasyr:
Vispa ihop florsocker och smör med en elvisp på medellåg hastighet till en slät smet. Sänk sedan till låg hastighet och häll i både mjölken och kaffet. Vispa sedan på hög hastighet tills glasyren är lätt och fluffig, minst 5 minuter.
Bred den sedan på toppen av kakan. Dekorera med riven choklad och kaffebönor.


Ytterligare en bok

Oj nej, fick precis lite extra reklam i brevlådan från Åhlens och såklart har de fått in en ny bok som jag ABSOLUT måste ha ;) Det är helt omöjligt för mig att inte gå och köpa den. Den ser ju så fin och mumsig ut... precis som mig ;) haha



Uppdatering:
Självklart har inte "Mitt" Åhlens fått in boken så jag får köpa den nästa gång jag är i Malmö :) Snart förhoppningsvis!


Kruskafrallor

Igår gick vi upp tidigt och bakade bullar till frukost. Det finns inte mycket som är godare är nybakade bullar på morgonen :) Och ännu bättre blir det väl när det är en måndag. Måndag ska ju vara den värsta dagen i veckan så det är bäst att starta dagen så bra som möjligt :)
Receptet hittade jag inne hos Sota saker. Bullarna blev jättegoda och alla tyckte om dem :) Det receptet sparar vi!



25 g jäst
3 dl vatten
½ tsk salt
2 msk vit baksirap
1 dl kruskakli
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl (ev. lite till till utbakningen)
pumpafrön och vispat ägg till dekorering.

Smula sönder jästen och rör ut den i vattnet (ljummet ska det vara). Tillsätt salt, sirap, kruskakli och därefter rågsikt och mjöl. Arbeta samman till en fin bröddeg och ställ under duk i 30 minuter. Baka ut till frallor och ställ ut på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk, pensla med uppvispat ägg och strö över pumpafrön. Grädda i 225 grader i cirka 10 minuter.


Chocolate cookies

Ja efter att ha varit soffliggandes i en vecka nu och både missat pannkaksdagen och fettisdagen... så fanns det äntligen tillräckligt mycket kraft i kroppen idag till att baka lite :) Var jätteledsen i måndags när jag inte fick bakat några semlor, men jag får ta igen det när jag är helt frisk igen.
Så idag till fredagamyset blev det chokladkakor. De blev mycket större än jag trodde att de skulle bli så en räcker gott och väl till fikat :)





ca 20 kakor

100g smör
500g mörk choklad, grovt hackad
4 ägg
170g socker
170g farinsocker
½ tsk vaniljpulver
170g mjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smör och hälften av chokladen i en skål som är värmetålig. Ställ den ovanpå en kastrull med sjudande vatten. Låt chokladen och smöret smälta samman till en slät smet.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker ordentligt med en elvisp. Häll sedan i chokladblandningen och vispa på låg hastighet tills allt är välblandat.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Rör sedan ner mjölblandningen i chokladsmeten i omgångar, för hand. Blanda ordentligt. Rör tillsist ned resten av chokladhacket så att det fördelas jämnt.
Klicka ut sex lika stora kakor åt gången på en plåt med bakplåtspapper. Jag använde en glasskopa för att få mina så jämnstora som möjligt. Se till så att det är gott om utrymme mellan kakorna för de växer en hel del. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Jag har mina inne i 11 minuter och de blir perfekta, men det varierar från ugn till ugn så håll lite koll på dem. När de skicker och är glansiga så är de klara. Låt kakorna svalna på bakplåtspappret på galler.



Chocolate chip cookies doppade i kall mjölk är barnsligt gott :)

Hummingbirdtårta

Denna tårtan gjorde jag i lördags när jag skulle iväg och träffa ett par vänner.
Receptet är från min nyinköpta bok "Lyxiga cupcakes & läckra kakor". Som det stod i receptet så använde jag tre kakformar (ca 20cm i diameter) istället för en. Självklart går det bra att använda en, men då måste den stå inne längre i ugnen. Lägg bakplåtspapper i botten av formarna.
Kakan blev jättegod och saftig. Jag kommer garanterat göra den fler gånger.
Detta blir mitt bidrag till månadens sötsak hos Söta saker. Temat denna månaden är frukt.





10-12 bitar

300g socker
3 ägg
3 dl solrosolja
270g mosad banan
1 tsk malen kanel, plus extra att dekorera med
300g mjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1/4 tsk vaniljessens (jag använde vaniljpulver)
100g ananas på burk, i små bitar
100g hackade pekannötter, plus extra nötter, hackade och hela, att dekorera med

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg socker, ägg, olja, banan och kanel i en bunke och vispa samman alla ingredienser med en elvisp (smeten måste inte vara helt slät). Tillsätt långsamt mjöl, bikarbonat, salt och vaniljessens och fortsätt att vispa tills allt är välblandat.
Rör ner ananasbitarna och pekannötterna för hand så att de blir jämnt fördelade.
Fördela smeten jämnt mellan de klädda formarna och släta till den med en spatel. Grädda i ugn i 20-25 minuter, eller tills bottnarna är gyllenbruna och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på dem med fingertoppen. Låt bottnarna svalna något i formarna innan du stjälper upp dem på galler och låter dem kallna.
När tårtbottnarna har kallnat lägger du en av dem på ett tårtfat och brer på en fjärdedel av färskostglasyren med en spatel. Lägg på en tårtbotten till och bred på ytterligare en fjärdedel av glasyren. Lägg på den sista tårtbottnen överst och bred på resten av glasyren på ovansidan och sidorna. Dekorera med pekannötter och pudra med lite kanel.



Färskostglasyr

600g florsocker, siktat
100g osaltat smör, rumstempererat
250g naturell färskost, kall

Vispa ihop florsocker och smör till en slät smet med elvisp på medellåg hastighet. Tillsätt all färskost och vispa tills den är helt sammanblandad med smöret och florsockret. Vispa sedan på medelhög hastighet. Fortsätt att vispa tills glasyren är lätt och fluffig, minst 5 minuter. Vispa inte för länge, eftersom glasyren snabbt kan bli lös.

Morotsmarmelad med smak av kanel

Haha efter att ha kollat igenom ca 30 tidningar så kom jag på att detta receptet inte alls var bland dem utan i en av mina urklipp-receptböcker :P Kom direkt på i vilken så det var ganska skönt... eftersom jag har en hel hög med sådana också :)
En viktig sak att tänka på när man gör marmelad är att hälla upp den i rena glasburkar. Diska dem först ordentligt. Ställ dem sedan på ett galler i en kall ugn och värm upp till 100 grader. Låt dem sedan stå kvar i ca 15 minuter.
Om det är lösa lock på burkarna så koka dem i ett par minuter. Sedan är det bara att ta upp dem och låta dem torka.





Detta ger ca 1 liter

500g morötter
Skal och saft av 2 citroner
2 kanelstänger (knäck dem på mitten så kommer smaken fram bättre)
4 dl vatten
1 kl syltsocker

Skala och finriv morötterna. Blanda morötter, skal och saft från citronerna, kanelstänger, vatten och syltsocker i en stor kastrull. Koka utan lock i ca 10 minuter.
Skumma av under tiden. Detta är viktigt! Skummas den inte av ordentligt så blir den "gammal" snabbt.
Häll i så mycket som möjligt i de rengjorda glasburkarna. På med lock och låt svalna. Förvara i kylen.

Citronscones

Det finns inte mycket som är godare än en ljummen scones med ost och marmelad på tidiget på morgonen :)
Jag och min lilla flicka som är ledig från dagis idag ställde oss och bakade lite mini-scones till frukost. De slank ner snabbt. På sconesen hade vi såklart ost, men även en klick marmelad... Morotsmarmelad :)
Dubbla satsen om du vill ha lite större scones.



6-8 mini-scones

75g smör, rumsvarmt
3½ dl mjöl
2 msk socker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
Skal från en citron
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 grader.
Mät upp alla de torra ingredienserna och skalet i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda det med mjölblandningen. Häll i mjölken och blanda väl. Degen ska vara kletig så ha inte i extra mjöl.
Klicka ut bullar på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuer.
Servera sconesen ljumma med en klick marmelad. Smaskens!


Jag lägger strax upp receptet på morotsmarmeladen... ska bara komma på i vilken av alla mina tidningar som det finns i :P


Nya böcker

Ja som alla garanterat vet så har bokrean dragit igång för fullt. Jag har fått köpt två nya böcker till min hylla... som redan är överfull hehe.
Förra veckan köpte jag "Halv åtta hos mig" kokboken och idag på väg till dagis så gick jag inom Åhlens och köpte den fina boken "Lyxiga cupcakes och läckra kakor". Jag blir alldeles förälskad när jag ser så fina böcker. Vill bara springa hem, dra fram bunkar och slevar och baka som en galning :P



Idag blir det dock ingen bakning för jag har en så fruktansvärt hemsk huvudvärk som vägrar ge med sig :( men imorgon ska det allt bakas :) Ska hem till en vän på lördag. Vi ska både äta och dricka gott så då kan det passa bra med något sött att äta också tycker jag :)

Applecobbler

Satt och tittade på Sveriges mästerkock (Heja Jennie! Hon är så duktig) och blev sugen på att baka :) Som vanligt hehe. Så jag bestämde mig för att göra något på äpplen eftersom jag har en hel hög hemma som kommer ligga och bli gamla annars. Så jag letade upp ett recept och hittade detta.



5 st äpplen
4 msk vatten
4 msk honung
125g smör, rumsvarmt
2 dl socker
2 dl havregryn
1,25 dl start (frukostflingor)
1,25 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna klyftor. Blanda vatten och honung i en kastrull. Lägg i äpplena och koka upp. Sänk värmen, lägg på lock och låt sjuda i ett par minuter tills äpplena är nästan mjuka.
Häll över äpplena i en form, ca 24 cm i diameter, och pudra över kanel.
Blanda smör och socker till en fin och jämn massa. Rör i alla torra ingredienser. Ha i ägget sist och blanda ordentligt.
Klicka ut över äppleklyftorna och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.


Har äntligen fått köpt mig en urkärnare :)






Tacopaj

Detta tänkte jag göra igår egentligen, men jag var såå galet trött när det var dags för middag så det blev det supersnabba och enkla korv med bröd. Väldigt gott det med, men inte riktigt samma sak ;)
Anledningen till att jag var trött var för att jag hade varit uppe hela natten och tittat på Oscars Galan. Så jag fick sovit ungefär 45 minuter när flickorna var hos kompisar igår. Inte så mycket ork i mig alltså :) men konstigt nog så orkade jag ställa mig och baka en kaka igår kväll. Jag funkar så, hur trött jag än är på dagen så försvinner det på kvällen... märkligt tycker jag, men det är kanske något som sitter i sen högstadiet när man satt uppe hela nätterna och spelade Sims :P hehe
Näväl, här kommer receptet på tacopajen jag gjorde idag.


Pajdeg:
100g smör
3 dl mjöl
2 msk creme fraise
en nypa salt

Fyllning:
500g nötfärs
1 gul lök
1 påse taco kryddmix
1½ dl vatten
1 stor röd paprika
ca 1 dl majs
2 dl creme fraise

Börja med pajdegen. Smula sönder smöret tillsammans med mjölet till en massa smulor. Tillsätt creme fraise och salt. Knåda ihop till en slät och fin deg. Rulla till en boll, plasta in och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.

  

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken. Fräs köttfärs och lök i en het stekpanna med lite smör i. Tillsätt kryddmixen och vattnet. Rör om så att allt blandas. Låt det koka ner under tiden som du hackar paprikan. Rör ner majs paprika och creme fraise. Låt det stå och småkoka undertiden som du fixar pajskalet.

Lägg pajdegen på plastfolie och kavla ut tunt. Lägg den sedan över en pajform, jämna till och drag av plasten. Nagga botten och sidorna med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Tag ut och fyll skalet med tacofärsen. Riv ost och strö över. Grädda i ytterligare 30 minuter.

  

Sedan är det bara till att mumsa i sig av pajen :) Servera med en trevlig sallad.

 


RSS 2.0