Bröllopstårta

... och så gjorde jag en bröllopstårta också igår :) Detta är min första trevånings-tårta. Det var lite jobbibgt att sätta på de båda våningarna, men jag är ganska njöd ändå. Sp:n på den översta bråkade med mig och ville inte alls som jag... den sprack och hade sig. Tur att jag hade min lilla flicka hemma som hjälpte mig att fixa det. Utan henne så hade jag nog slängt mig i soffan och tyckt synd om mig själv ;)
Något mer som inte alls ville som jag var den röda sp:n. Jag har då ingen som helst aning om vad som hände med den... den var inte för torr, men ändå smulades den sönder?! Jag har varit ganska så frågande om att använda band på tårtor innan, men detta fick bli min lösning och jag är så glad att det gick bra, och sån tur var så kunde jag trycka ut små hjärtan i den röda dumma sp:n. Nästa gång jag ska ha mörka/skarpa färger så köper jag minsann färdigfärgad!



Ljusa bottnar
Prinsessfyllning
Täckt med grädde och sp


När jag väl var klar med hela tårtan så tyckte min dotter att det absolut skulle vara en prins och en prinsessa på toppen och eftersom jag varken hade planer på det eller tid så bestämde hon sig för att göra dem :)
Dessa skickade vi med i en liten ask bredvid tårtan så kunde de sätta på dem själv... om de nu ville det hehe.
Ha nu i tankarna att hon bara är 5 år gammal ;) (jag hjälpte henne lite med flickans hår)



Prinsessan är otroligt fin tycker jag och prinsen... ja han är vi alla överens om att han ser ut som Quasimodo hehe men väldigt fin han med på ett annorlunda sätt ;)


Doptårtor

Hu vad jag hade mycket att göra igår trots att jag hade ägnat nästan hela veckan till att förbereda. Det var nämligen så att jag råkade dubbelboka mig lite denna helgen. Första gången och förhoppningsvis sista ;) Jag hade grymma problem med just den blåa sockermassan, men det gjorde sån tur var inte så jättemycket.
Först ut är doptårtorna som jag för lite mer än en månade sedan lovat att göra. Precis i sista sekunden hann jag lägga på både namn på lillkillen och datum. Detta hann jag tyvärr inte fota, men det gör inte heller så jättemycket :)





 



Ljusa bottnar
Vaniljkräm och Dumlefluff
Täckt med grädde och sp


Amerikanska Pannkakor med Blåbär

Då var det dags att göra något till Månadens Sötsak hos Söta saker. Denna månaden är temat brunch och idag fick jag lite tid över under tiden som jag bakade helgens tårtbottnar. Jag blev såå sugen på amerikanska pannkakor, mums så gott det är. Kommer ihåg när jag var liten och min kompis mamma gjorde sådana. Vi tryckte säkert i oss 50 pannkakor var ;) och fullt med sirap. Konstigt att man inte blev tjock hehe.
Ja hur som helst så tänkte jag att detta passar ju utmärkt till brunch. Blåbären som jag hade i var aningen stora, får försöka hitta mindre nästa gång :)





200g mjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 ägg
3 dl mjölk
1 msk smält smör eller margarin
150g blåbär, eller andra bär/frukt

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa upp ägget med mjölken och blanda sedan ner det i mjölblandningen, tillsätt det smälta smöret. Vispa tills smeten är jämn och fin. Rör sedan försiktigt i lite mer än hälften av blåbären.
Klicka ut små plättar i en stor stekpanna. Jag använder en glasskopa, det blir lagom mycket smet i till en plätt. Givetvis kan man steka dem i ett plättjärn om man vill, men jag gillar att de blir lite "krokiga". Stek dem på medelhög värme i ca 3 minuter, tills det blir små bubblor på ovansidan. Vänd pannkakorna och stek dem i ytterligare 2-3 minuter.

Servara med resten av blåbären och med sipar.

 


Pippi & Mimmi tårtor

Idag är det födelsedagskalas för en liten flicka som fyller 1 år. Hennes favoriter är Pippi och Mimmi.

Detta är första gången som jag har målat rätt på tårtan (tror jag) och det gick överraskande bra :) Det får jag göra fler gånger. Jag bestämde mig för att göra en annan design på Pippi. Det blir lätt lite tjatit annars eftersom det har blivit en del Pippitårtor nu :)

 

 

 

 

 

Ljusa bottnar

Prinsessfyllning

Täckt med grädde och sp


Watkinstryffel

Och andra fyllningen var en mörk chokladtryffel med smak av den nya supergoda Absolut Watkins :)



150g mörk choklad
½ dl grädde
2 msk Absolut Watkins

Värm grädden i en kastrull på medel hög värme. Det får inte koka. Sedan hällen du i grovhackad mörk choklad och låter det smälta. Rör sedan i watkins. Rör tills allt blandat sig väl.
Ställ in tryffeln i tyllen för att stelna i ca 1 timme. Sedan så tar du ut den och har ner smeten i en spritspåse och spritsar ut lite tryffel på hälften av dina macarons. Det går såklart lite bra att klicka ut små klickar med hjälp av en sked :)


Malibutryffel

Jag gjorde två olika chokladtryffelfyllningar till mina macarons.
Först ut är den vita chokladtryffeln med en skvätt Malibu i.



150g vitchoklad
½ dl grädde
2 msk Malibu

Värm grädden i en kastrull på medel hög värme. Det får inte koka. Sedan hällen du i grovhackad vit choklad och låter det smälta. Rör sedan i Malibu. Rör tills allt blandat sig väl.
Ställ in tryffeln i tyllen för att stelna i ca 1 timme. Sedan så tar du ut den och har ner smeten i en spritspåse och spritsar ut lite tryffel på hälften av dina macarons. Det går såklart lite bra att klicka ut små klickar med hjälp av en sked :)


Macarons

Igår var det långfredag och då fick det bli lite påskmys. Jag tog med mig en låda full med macarons, som jag ställde mig och gjorde kl 21 i torsdags. Jag var beredd på att misslyckas totalt. Det skrivs och säg överallt om hur extremt viktigt det är med att alla ingredienserna måttas upp rätt och att det ska vara rumsvarm äggvita och en massa massa annat viktigt. Jag är ju lite som jag är så jag struntade i att jag hade 15 gram för lite mandelmjöl och körde på det ändå. Dessutom så hade jag haft mandelmjölet i frysen så den var kall. Jag har inte läst någonstans att det skulle innebära katastrof så jag testade... och de blev fantastiskt bra :) Jag tror nog till och med att det är de godaste jag har gjort hittills så i fortsättningen kommer jag använda 135 gram mandelmjöl istället för 150 gram som det står i detta receptet.

Som jag har sagt innan så tror jag på att man ska våga ändra och trotsa lite ;) Hur ska man annars komma fram till något nytt och bättre?!

 







Och så vill jag passa på att önska alla mina läsare en underbart Glad Påsk!

Nu ska jag återigen ut i köket och göra ett par tårtor :)


Chokladkaniner

I flickornas påskägg måste det (enligt mig) ligga varsin chokladkanin och detta året har jag inte sett en enda "vanlig" chokladkanin. Nu har jag ju såklart inte kollat överallt, men i de närmsta affärerna. Jag kan ju också ha varit smått blind när jag handat eftersom jag har huvudet fullt med en massa annat ;) men men hur som helst så bestämde jag mig för att göra egna kaninen till dem. Kom på att jag faktiskt hade formar hemma till det. Köpte dem för två år sedan (tror jag), men lade den längst upp längst bak i skåpet sist jag användt dem. Har för mig att den gången så blev det bara katastrof av det. Men igår då så gick det som det skulle och tur var väl det eftersom jag gav flickorna deras påskägg idag. Det gör jag för att jag och min syster alltid fick våra påskägg på torsdagen då vi fick fler på både fredagen och lördagen av mor- och farföräldrarna. Och jag är ganska säker på att de också kommer få både imorgon och på lördag av sina mor- och farföräldrar :)

 

 

Jag är ganska nöjd med dem och flickorna blev jätteglada :)

Nu ska jag ut i köket och baka något gott till imorgon. Får se vad det blir... har inte riktigt bestämt mig än :)


Chokladägg

Jag tänkte visa er hur jag har gjort mitt chokladägg som jag tävlade med igår... Och vann!!! Jag vann :) Kunde knappt fatta att det var sant när jag kollade i morse för igår innan jag gick och lade mig så hade jag 44 röster, 10 röster mindre än nr 2 och 48 röster mindre än nr 1... och när jag vaknade stod det att jag hade 100 röster. Helt plötsligt hade jag fått 56 röster på två timmar.
Ja nu tycker säkert vissa att jag tjatar, men jag vinner i princip aldrig något så detta känns extra kul :)
Tack snälla för all hjälp jag fick igår!

Ja, nu ska jag sluta tjata och visa hur jag gjorde.








Sen om man vill så kan man trycka i smågodis i äggen man gör och "limma" ihopa botten med lite choklad. Eller så kan man fylla dem med någon god chokladtryffel... Ja vad man vill egentligen, t ex en liten lapp med ett fint meddelande på, en liten leksak till barnen... ja som sagt, vad som helst :)

Lycka till med era ägg!


Jag Tävlar

Jag är med i två tävlingar just nu och skulle bli jätteglad om ni ville hjälpa mig att få lite extra röster :)
Om någon av er är med och tävlar så skriv en kommentar så röstar jag på ert bidrag.

Inne på Miss Cupcake tävlar jag med mina somriga cupcakes.
Klicka på bilden för att rösta på mitt bidrag.



Inne på Ica så tävlar jag idag med mitt lilla chokladägg som jag gjorde igår.
Klicka på bilden för att rösta på mitt bidrag.



Jag ska senare göra ett inlägg och visa hur jag gjort detta lilla ägget :)

Pippitårta

Denna helgen fyllde en liten Pippi-tokig pojke år så självklart skulle han ha en Pippitårta. Fick höra att han sovit med en bild på en av mina andra Pipptårtor de senaste nätterna :) Så gulligt!





När armen hade satt sig ordentligt så fick hon ett par ballonger att hålla i. Inget kalas utan ballonger :)

Chokladbottnar
Hallonmousse och lemoncurdgrädde
Täckt med grädde och sp

Mimmi

Jag har gjort Mimmi i sp (i bakgrunden ligger Pippi Långstrump på tork). Detta är bara en av alla de dekorationer som jag har gjort och har att göra de närmsta veckorna. Denna ska sitta på en av den kommande helgens tårtor :)


Knäckebröd

Nu har det lyckats gå ett tag igen. Det blir lätt så när man har barn som tar en massa tid... men räds icke ;) Jag ska lägga upp allt som jag pysslat med de senaste dagarna.
Jag börjar med knäckebröden som vi gjorde häromdagen. I receptet står det att degen ska bli kladdig... det blev inte min. Jag har absolut ingen aning om vad det var som gick fel, men de blev goda ändå :) Jag använde vanliga runta utstickare medans flickorna använde lite olika pepparkaksformar.
Receptet hittade jag i min tidning, "Hembakat" nr 2



ca 50 st

1/4 pkt jäst
5 dl mjölk
1 msk honung
4½ dl grovt rågmjöl
8 dl grahamsmjöl
½ msk salt
2 dl vetemjöl till utbakning

Garnering
1 dl sesamfrö
½ dl linfrö
1 msk flingsalt

Smula ner jästen i en bunke. Måtta upp mjölken och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig.
Måtta upp resten av ingredienserna utom vetemjölet och garneringen och häll i bunken. Rör till en slät deg. Degen blir väldigt kladdig. (inte min ;))
Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet att vila i minst en timme. Blanda under tiden frön och flingsalt i en skål.
Strö ut vetemjölet över bakbordet och ta degen ur plastfolien och lägg på bordet. Kavla ut degen tills den blir ca 2 mm tjock. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på ett par plåtar.
Stansa ut bitar med en form. Lägg bitarna på plåtarna. Spreja vatten med en sprejflaska över degbitarna så att de blir fuktiga. Strö fröblandningen över och tryck försiktigt fast fröna med en kavel.
Sätt en plåt i taget i ugnen och grädda bröden i ca 7 minuter tills de livit lite hårda och knapriga.
Ta ut plåtarna och låt knäckebröden svalna. Förvara dem i en fin burk.


Choklad Cupcakes

Idag ska vi iväg och hälsa på på mitt gamla jobb. Jag blev beordrad att ta med mig lite cupcakes till dem så då fick det bli lite sommarkänsla på dem. Vi fyllde dem med Lemon curd och dekorerade dem med sp-blommor och smörkräm.





12 cupcakes

100g mjöl
20g kakao
140g socker
1½ tsk bakpulver
en nypa salt
40g osaltat smör, rumstempererat
1 1/4 dl mjöl
1 ägg
½ tsk vaniljessens (jag använder vaniljpulver)

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa ingredienserna på låg hastighet med en elvisp tills smeten får en grynig konsistens. Tillsätt hälften av mjölken, lite i taget, och vispa tills den har blandats ned i smeten.
Vispa under några sekunder samman ägg, vanilj och resten av mjölken i en separat bunke. Häll ned det i mjölblandningen och vispa samman ingredienserna. Fortsätt att vispa smeten tills den är slät.
Skeda upp i muffinsformar till två tredjedelar och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Låt dem svalna något i plåten innan du lyfter över dem till ett galler för att kallna helt.


Min första tutorial

Jag har blivit ombedd att göra lite "How to's" så jag tänkte försöka ge mig på det. Min vanliga dator fungerar inte så bliderna får bli lite sådär bra. Har inte så jättemånga valmöjligheter i Paint, men det går om man vill :)
Min första tutorial får bli med en sats cup cakes... hoppas den duger.










Haha ja jag var ju bara tvungen att visa min platta cup cake :P En tung skärbräda som stod upp (av någon konstig anledning) på bordet råkade ramla omkull och mosa min demo-cake totalt... ja det var bara till att ta en annan då... och flytta bort skärbrädan hehe.







Ja sedan är det bara till att dekorera dem efter eget tycke. Bara till att limma lite med vatten eller ätbart lim så sätter sig det mesta. Är det större grejor så kan man fästa dem med lite kristyr eller ev. lite smörkräm.





En av mina cup cakes fick ett par sockerörhängen på sig :)

Vaniljcupcakes

Detta receptet kommer från boken Lyxiga cupcakes och läckra kakor.



12 cupcakes

120g mjöl
140g socker
1½ tsk bakpulver
en nypa salt
40g osaltat smör, rumstempererat
1 1/4 dl mjöl
1 ägg
½ tsk vaniljessens (jag använder vaniljpulver)

Värm ugnen till 175 grader.
Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa ingredienserna på låg hastighet med en elvisp tills smeten får en grynig konsistens. Tillsätt hälften av mjölken, lite i taget, och vispa tills den har blandats ned i smeten.
Vispa under några sekunder samman ägg, vanilj och resten av mjölken i en separat bunke. Häll ned det i mjölblandningen och vispa samman ingredienserna. Fortsätt att vispa smeten tills den är slät.
Skeda upp i muffinsformar till två tredjedelar och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
Låt dem svalna något i plåten innan du lyfter över dem till ett galler för att kallna helt.


Lemon Curd

För ett par dagar sedan så gjorde jag Lemon curd. Det är så underbart gott :)
Mitt eget recept kunde jag inte hitta så jag fick leta upp ett nytt. Detta hittade jag inne på Josefins blogg.



3 citroner
1½ dl socker
50g smör
2 msk maizena
2 ägg + 2 äggulor

Koka upp citronsaft från två av citronerna och river skal från tre med socker och smör. Sila vätskan och släng skalet. Blanda ut maizena med saften från den sista citronen och rör ner det i den varma vätskan. Vispa samman ägg och gulor i en separat skål. Rör ner äggen i vätskan och ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
Häll över krämen i en ren burk och låt svalna. Förvara den i kylen.

Ruffled cake

Idag har varit en sån dag igen när jag inte har haft något att göra... Tråkigt med andra ord. Så för att underhålla mig själv bakade jag en liten tårta :) Jag har länge varit sugen på att prova på just den här tårtan. Trodde att det skulle vara mycket svårare än vad det faktiskt var. Det jobbigaste var att få volangerna på toppen hyfsat jämna, men jag är nöjd :)
Jag har använt en 16 cm bakform till denna. Halverade detta receptet.
Det blev choklad bottnar med jordgubbsmousse & geishafluff. Täckt med smörkräm.







Geishafluff

75g geisha choklad
1½ dl vispgrädde

Grovhacka geishan. Värm sedan det tillsammans med grädde i en kastrull på låg värme. Det får INTE koka! Låt det kallna i kylen ett par timmar, gärna över natten. Vispa sedan med elvisp.
Om du ska ha det till en större tårta så dubbla satsen :)


Jordgubbsmoussen fuskade jag med och använde pulver som jag hade hemma. Ibland får man fuska lite ;)



Jag tyckte att den såg lite ensam ut så den fick ett litet pärlhalsband i sp :)

Smörkräm


160g osaltat smör, rumstemererat
700g florsocker
½ dl mjölk
ev några droppar hushållsfärg

Vispa smör och florsocker till en jämn massa. Tillsätt sedan mjölken och den ev färgen. Vispa i minst 5 minuter till en fin och slät smet.

Mumin tårtor

Denna veckan har jag pysslat lite med Mumin figurer till fredagens tårtor. Det blev Mumin, Snusmumrikern, Stinky och ett par hattifnattar. Jag älskade att titta på mumintrollen när jag var liten så när jag fick göra dessa tårtorna blev jag väldigt glad :) Dessutom så är det alltid kul när man får göra lite olika saker och ganska fria händer. Det enda önskemålet var Stinky och namnet i stjärnor.
Ja detta var kul och nu är det dags att börja på nästa tårtors dekorationer :)







      

Ljusa bottnar
Hallonmousse och vaniljkräm
Täckt med grädde och sp

 


Cake pops

Igår gjorde jag lite cake pops till en vän. Jag gjorde ca 50 st och hälften har redan försvunnit... tur att min vän inte skulle ha alla ;) Jag vet visserligen hur snabbt de går åt så jag borde väl ha gjort dubbel sats, minst för alla älskar verkligen dessa små läckerbitar och jag förstår verkligen varför. Har ni inte smakat så prova att göra egna, eller om ni frågar snällt så kanske jag bjuder på ett par ;)
Det tar lite tid att göra dem, men de är värda all tid. Mums!





En kaka

120g philadelphiaost
70g smör, rumstempererat
230g florsocker
1½ tsk vaniljsocker

Choklad att doppa dem i


Börja med att baka en kaka (Jag använde detta receptet, en chokladkaka). Låt kakan kallna helt och smula sedan sönder den.
Vispa samman alla ingredienserna, till färskostkrämen, till en slät och jämn massa. Blanda krämen med kaksmulorna tills allt är väl blandat. Rulla sedan till bollar, ägg, muffin... ja vad som nu kan tänkas falla er i smaken. Sedan ska de stå i frysen i 10-20 minuter så de blir fasta.
Medans de kyls ner så smälter du chokladen över vattenbad eller i micro. Sedan är det bara till att doppa dem i chokladen och dekorera som man själv vill och låta dem stelna i rumstemeratur.
Förvara dem i kylen.




Jag fyllde dessutom ett litet påskägg till min kära kusin som gärna vill ha ett par. Det blir ett litet överrasknings ägg lite i förväg :) det är väl inte helt fel.


RSS 2.0