Kladdkaka med banan

Här är mitt sista minuten-bidrag till Månadens sötsak. Denna månadens tema är nygammalt. Jag hade ett par väldigt mogna bananer hemma och bestämde mig för att göra en kladdkaka med banan i :) Det blev precis så gott som jag trodde det skulle vara. Banan och choklad passar så fint ihopa. Mums!



8-10 pers

150 g smör
2 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
2 st mogna bananer

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, tag av från värmen och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao i en bunke. Rör ner mjölblandningen i äggvispet och blanda till en jämn smet. Rör i det smälta smöret. Hacka bananerna grovt och rör ner dem i smeten. Smöra och mjöla en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylen tills servering.


Kameratårta & boxningstårta

Här har vi anledningen till varför jag har varit smått frånvarande på bloggen denna veckan :) Två tårtor till min pappas kusin. En var till henne och en till hennes son.
En av hennes stora hobbys är fotografering, alltså tyckte jag att en kamera passade in jättebra :) För att vara min första kamera så blev jag väldigt nöjd med den. Några skavanker är där, men nu vet jag bättre till nästa gång. Bilderna är "kopior" på hennes egna som jag hittade på hennes facebook-sida.
Hennes son håller på med boxning så då fick det bli ett tar boxningshandskar.






Lemon meringue pie

I lördags gjorde jag en citronmaräng paj för första gången. Jag har sett bilder och recept på den här läckerbiten överallt under en lång tid så i lördags blev det äntligen av :)
Jag hann dock inte ta någon bild på den... Min kille slängde sig över den och slukade nästan hela på den gång hehe. Den fick verkligen toppbetyg av honom. Han sa "Det här är nog faktiskt det absolut godaste du har bakat".
Det här får bli mitt bidrag till Månadens Kökskreation där temat är citrus.


Bilden hittade jag på Google

Pajdeg:
2½ dl mjöl
½ salt
5 msk smör, rumsvarmt
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
3 äggulor
3½ dl socker
6 msk majsstärkelse
3½ dl vatten
3 msk smör
rivet skal från två citroner
1½ dl citronsaft
ev ett par droppar gul pasta/karamellfärg om man vill ha en riktigt gul färg.

Maräng:
3 äggvitor
1/4 tsk ättika
6 msk socker
½ tsk vaniljsocker

Blanda mjöl och salt i en skål. Skär smöret i bitar och blanda ner. Vispa med elvisp tills det är en grynig massa. Ha i vetten, en msk i taget. Man kan ha i ev 1-2 tsk vatten till om det behöves. Degen ska kunna formas till en fast boll när den är klar. Platta ut den något på mjölat underlag och plasta sedan in ordentligt och låt den ligga och vila i kylen i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord (och mjölad kavel) och lägg försiktigt över degen i en pajform. Picka degen ordentligt med en gaffel i botten och sidorna. Grädda i ugnen i 8 - 10 minuter. Låt svalna på galler.
Sänk värmen på ugnen till 200 grader. Vispa äggulor med en gaffel i en skål. Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull. Häll gradvis i vattnet. Koka upp på medium värme. Rör hela tiden. När det börjar koka så låt det koka vidare i ca 1 minut. Häll direkt över hälften av sockerblandningen i skålen med äggulor, blanda, häll tillbaka i kastrullen och koka ytterligare 2 minuter. Tag av från värmen och rör i smör, citronskal, citronjuice och ev lite färg. Häll i pajskalet.
Vispa äggvitorna och ättikan i en ren och torr skål till ett fast skum. Häll i sockret, en msk i taget. Fortsätt vispa till det blivit en fast maräng. I med vaniljsocker och vispa lite till.
Bred ut marängen jämt över den heta citronfyllningen. Grädda i 8 - 12 minuter eller tills marängen fått sin gyllenbrun färg. Låt svalna något och och kyl sedan i ca 2 timmar innan servering.
Förvara i kylen.


Morotskaka

Jag fick göra en morotskaka till en vän härom dagen. Han var såå sugen och jag som är såå snäll ställde såklart upp. Receptet hittar du här. Ha kakan inne i ca 45 minuter istället för vad det står i receptet eftersom den tiden är för muffins.
På toppen har jag strösslat över lite kokos som jag har färgat med orange pastafärg, och två små morötter i sp :)



Äppelkaka med vaniljsås

Igår blev jag sjukt sugen på äppelkaka. Känns som det var en hel evighet sedan jag åt det sist.
Så jag svängde ihop en kaka som fick bli gårdagens efterrätt. Och gud så jobbigt det blev hehe inte kakan i sig utan när jag skulle kärna ur äpplena. Jag har ingen urkärnare!!! Hur kan jag inte ha det? Jag har så många andra onödiga verktyg som aldrig används så varför har jag inte en sån?! Ja det hamnade överst på inköpslistan direkt.
Jag fick helt enkelt bita ihop och trycka ur kärnhuset från alla skivorna med ett teskedsmått. Det gick ganska bra, men tog otroligt lång tid. Tur att kakan blev god :)



2 ägg
3 dl socker
2 1/4 mjöl
1 tsk bakpulver
3 st syrliga äpplen
2 msk pärlsocker
Kanel
100 g smör

Smörj och mjöla en rund form med avtagbar kant. Jag brukar klippa ut en cirkel av bakplåtspapper och lägga i botten, så är det lättare att flytta kakan sen :)
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke och vänd ner i äggsmeten. Häll i formen.
Skala, kärna ur och skiva äpplena. De ska skivas ganska tunt så om du har en mandolin underlättar det, men det går bra med en vass kniv också. Lägg dem sedan på smeten, i ett fint mönster om du vill. Strö över pärlsockret och pudra på kanel efter smak. Hyvla sedan smöret tunt med en osthyvel och lägg på.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Strössla på lite extra pärlsocker direkt när kakan tas ut ur ugnen.
Låt kakan svalna lite innan den serveras, men den får gärna vara lite ljummen. Super gott!


Jag gjorde en fusk-vanljsås igår för jag orkade helt enkelt inte göra en egen, men för den som vill göra egen lägger jag in ett recept på det :)

Vaniljsås:
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde + 2 dl
1 dl vatten
3 äggulor
2 msk florsocker

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Häll på vispgrädde och vatten. Sjud i 10  minuter och låt kallna.
Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp gräddvattnet.
Sänk värmen kraftigt och häll i gulorna under kraftig vispning. Vispa såsen tills den tjocknar över svag värme.
Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat.
Vispa 2 dl grädde så tjock som du vill ha såsen. Rör ner den i vaniljsåsen.

Vaniljsåsreceptet kommer ursprungligen från Per Morberg


Ravioli med bacon

Förutom snickerspajen så gjorde flickorna hjärtformad ravioli med bacon i. De är så duktiga mina flickor :)



Pastadeg:
2½ dl vetemjöl
2½ dl rågmjöl
1 krm salt
3 ägg
2 msk olivolja
½ msk vatten

Blanda mjöl och salt på bakbord eller i en bunke. Gör en grop i mitten och häll ner ägg och olja. Knåda med händerna till en smidig deg. Tillsätt ev. vatten så att degen blir mjuk, men inte klibbig. Lägg den i en plastpåse och låt den vila i kylen i minst en timme.

Baconröra:
100g philadelphiaost
1 dl krossade tomater
1 tsk persilja
2 pkt bacon
Salt
Peppar

Rör ihop philadelphia, tomater och persilja till en härlig röra. Klipp eller skär bacon i ca 1 cm stora bitar. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen medans du kavlar ut pastadegen.

Tag ut pastadegen och kavla ut den tunt. Jag använde en pasta maskin, men det går bra med vanlig kavel också. Degen ska bli väldigt tunn. Använd en pepparkaksform för att skära ut hjärtan. Lägg en liten klick baconröra i mitten på hälften av hjärtanen. Pensla kanterna med lite vatten så att den tomma hjärtanen fastnar. Nyp ihop lite extra så att de inte släpper när de kokas. Nar alla hjärtanen är klara ska de kokas i en stor kastrull med saltat vatten. Koka i 3 minuter.



Jag blev överraskad med en tre rättersmiddag av min kärlek :) och väldigt överraskad då han inte heller brukar bry sig om sådana här dagar så det var väldigt trevligt. Vi åt jättegott vitlöksbröd, sallad och dressing till förrätt. Oxfilé, potatisgratäng, pepparsås och chilimarinerade grönsaker till huvudrätt. Åh vad gott det var! Och så åt vi tiramisu till efterrätt. Till detta så delade vi på en flaska rött vin. Mmm en perfekt kväll :)


Snickerspaj

Ja, igår var det Alla Hjärtans dag. Jag är inte så där överförtjust i sådana dagar. Jag tycker inte att det ska behövas en speciell dag för att man ska visa sin kärlek till andra, det ska komma spontant. Mycket roligare då. Men flickorna tycker att det är kul så man får offra sig lite för deras skull :) Jag minns hur kul jag tyckte det var när jag själv var liten... Jag hade alltid med mig något till skolan till mina klasskamrater och lärare. Det var kul det :)
Jaja hur som helst. Igår blev det hjärtformad snickerspaj till fikat.

Detta är inte något man ska äta speciellt ofta. Den innehåller sjukt mycket kalorier, hela 5000 kalorier! Det är en hel del alltså. Så ät inte hela själv ;)



1 pkt smördeg
140g mascarponeost
110g philadelphiaost
50g socker
3 ägg
5 snickers, hackade

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegen så den blir 3-4 mm tjock. Tryck ut den i en pajform ca 20 cm i diameter.
Knåda ihop mascarpone, philadelphia och socker till en jämn massa i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda ner snickers.
Häll smeten i formen och se till att den sprids jämnt. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 25 minuter tills pajen är gyllenfärgad. Låt den svalna före servering.

Jag använde en pepparkaksform för att trycka ut hjärtan. Lite chokladsås på tallriken och en jordgubbe fick också vara med :)

Banan & karamellmuffins

Min lilla flicka har blivit förkyld, stackarn. Så vi tar det lugnt idag med en film, Prinsessan & Grodan, och lite muffins som vi svängde ihop för en timme sedan. Supermysigt :)



12 muffins

115g rumsvarmt smör
2½ dl socker
2 ägg, rumstempererade
2½ dl mosade, mogna bananer
½ tsk vaniljsocker
2½ dl mjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
Karamellsås

Karamellsås:
2 dl socker
4 msk grädde

Häll socker i en stekpanna. Smält på medel värme (rör inte) tills det börjar bubbla. Håll ett öga på sockret för så fort det blir gyllenbrunt ska du ta av det från plattan. Detta går fort.
Häll sedan försiktigt ner grädden och vispa ordentligt tills smeten är mjukt krämig. Ställ åt sidan medans du gör muffinssmeten.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en muffinsplåt eller använd muffinspapper. Vispa ihop smör och socker till en pösig smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner bananerna och blanda ordentligt.
Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn fin smet med en slickepott. Tänk på att inte överarbeta smeten. Fyll muffinsformarna till 1/3. Häll i ca 1 tsk karamellsås i mitten. Fyll sedan på med mer smet tills formarna är 2/3 fulla. Grädda i 20-25 minuter, tills de är gyllenbruna. Kolla med en teststicka så de är klara i mitten.
Låt muffinsarna svalna på galler. Ringla över lite extra karamellsås om du vill!

Sheperd's pie

Mmm igår gjorde jag Sheperds pie till middag. Åh det är såå gott alltså. Fast det blev inte riktigt rätt eftersom jag inte hade någon lammfärs hemma. Jag hade allt utom det och orkade inte gå och handla så jag hade i nötfärs istället och det blev supergott det med :)



6 portioner

ca 500g lammfärs (eller nöt)
2 gula lökar
200g rotselleri
3 morötter
Smör till stekning
Tomatpuré
Svartpeppar
Salt
1 burk krossade tomater (400g)
4 dl vatten
1 msk hackad timjan
2 lagerblad

Mos:
700g potatis
300g palsternacka
2 dl mjölk
3 msk smör
1 äggula
1½ tsk salt
Svartpeppar

Garnering:
Hackad timjan
Flingsalt
Svartpeppar

Skala och hacka löken. Skala och skär selleri och morötterna i tärningar.
Bryn köttfärsen och rotfrukterna tillsammans i smör i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré. Krydda med salt och peppar. Lägg över allt i en gryta.
Tillsätt krossade tomater, vatten, timjan och lagerblad i grytan. Låt puttra under lock i ca 1 timme.
Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten i en kastrull tills de är mjuka, ungefär 15-20 minuter. Häll av vattnet och mosa rotfrukterna. Tillsätt mjölk, smör och äggula. Vispa till ett mos med el- eller ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 250 grade. Fördela grytan i en ugnssäker form eller i portionsformar. Täck med mos. Strö över timjan, salt och peppar ocg gratinera i mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Servera och njut :)

Musse Pigg tårta

Förra veckan fick jag frågan av min yngsta dotters dagisfröken om jag ville göra en tårta till hennes dotter som skulle fylla år och självklart ville jag hjälpa till :) Jag älskar ju att baka och speciellt att göra tårtor.
Dottern ville ha en Musse Pigg tårta så då skulle hon minsann få det också.
Så i fredags bakades det tårta :)


Det är en "vanlig" prinsesstårta täckt med hemmagjord sugerpaste. Även Musse är gjord i sp. Hoppas hon blev glad och att tårtan var god :)


Choklad cupcakes med hallon&vaniljsmörkräm

Idag hade min äldsta flicka med sig en kompis hem från skolan. Såklart så skulle det bakas då :)
Flckorna fick själv bestämma vad de skulle baka och hur de skulle se ut. De bestämde sig för choklad cupcakes. Själv gjorde jag en sats vanilj cupcakes med hallon i. Super gott!

Till ca 12 cupcakes

115g rumsvarmt smör
1½ dl socker
2 ägg
2dl mjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1-2 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Ställ i muffinsformar i en muffinsplåt.
Vispa ihop smör och socker, förhand eller med elvisp, till en pösig smet. Vispa sedan ner äggen, ett i taget.
Vänd ner mjöl, kakao och bakpulver. Rör ner mjölken. Det ska bli en krämig smet som går att skeda upp i formarna. Jag använder en glasskopa till min smet. Blir perfekt storlek på cupcakesen då :)
Grädda i ca 15 minuter. Kolla med en provsticka om de är klara. Är stickan helt torr så är de klara.
Ställ över kakorna på galler och låt svalna helt innan du dekorerar dem.

Flickorna stoppade ner lite chokladkulor som vi hittade i godisskåpet :) jag brukar köpa lite marabochoklad, grovhacka och blanda ner det i smeten. Det går alltid hem, hos vuxna som hos små.
Sedan dekorerade flickorna cupcakesen med en smörkräm som vi smaksatte med hallonessence.
De var så duktiga. Det enda jag hjälpte dem med var ugnen och att spritsa ut smörkrämen, resten fixade de själv :)

Hallonsmörkräm:
100g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Några droppar rosa hushållsfärg
Ett par droppar hallonessence

Vaniljsmörkröm:
100g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Det är bara till att röra ihopa allt till en slät smet och sedan fylla en spritspåse med smörkrämen och spritsa på cupcakesen. Vill du få två färger som jag har så fyller du påsen med vaniljkräm på ena "väggen" och hallonkräm på andra "väggen" av påsen. Det är inte speciellt svårt :)
Chokladen på toppen är Maltesers.

Filippa ville ha med sig några cupcakes hem och bjuda sin pappa och syster på, så vi packade ihop en liten låda.



Hoppas de var goda!


Marshmallowfluff

90g äggvita
2½ dl vit sipap
1/4 tsk salt
2½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Börja med att mäta upp äggvitan. Häll sedan i sirap och salt. Vispa sedan detta i ca 10 minuter.
Rör ner florsocker och vaniljsocker försiktigt först sedan vispar du allt till en fin slät smet. Detta tar bara ett par sekunder.
Sen är det bara att använda fluffen till allt möjligt gott :)

S'mores macarons

Nu är snart all min äggvita slut efter allt glassmakeri. Dock så tänkte jag göra med glass i veckan så det kan hända att det blir en del till macarons, men det gör inget eftersom mina vänner gärna hjälper till att äta upp dem :)



Byt ut all mandel i ett vanligt macaron-recept (jag använder det här) mot digestive-kex. Mal dem i kvarn eller i mixer och sila dem tillsammans med florsockret. Sedan är det bara att göra som vanligt :)

Sedan fyller man dem en marshmallowfluff. Jag gjorde en egen, men det finns att köpa i större mataffärer.
Klicka ut en liten klick fluff i mitten på hälften av macaron-kakorna. Tryck sedan på de "tomma" kakorna. Låt fluffen stelna lite i kakorna innan du doppar dem i smält choklad.
Om man vill så kan man använda vanliga marxhmallows istället. Sätt då ugnen på 175 grader. Lägg på marshmallows på hälften av kakorna och ställ in dem i ugnen ett par sekunder. Tag ut och sätt på de andra kakorna. Doppa dem sedan i smält choklad.

Jag blev inspirerad av bakemyday som har gjort macaron-S'mores. Det såg så gott ut och jag hade både en del digestive-kex över efter min cheesecakeglass och en del äggvita så Why not, tänkte jag :)

Macarons

Ja här kommer receptet på macaron-kakorna jag gjorde i fredags. Jag använde mig av en Italiensk maräng som gör kakorna mycket finare... och godare faktiskt. Jag har varit lite lat innan och använt mig av en fransk maräng tidigare som är mycket enklare att göra. Men som man mamma brukade säga till mig när jag var liten, "Vill man vara fin får man lida pin" ;)



120g äggvita (uppdelat i två skålar)
35g socker
150g mandelmjöl
150g florsocker
150g socker (till sockerlagen)
50g vatten (till sockerlagen)
ev. några droppar hushållsfärg

Blanda mandelmjöl med florsocker och sila allt så du får ett fint mjöl.
Vispa 60g äggvita till ett mjukt skum. Tillsätt 35g socker, lite i taget och vispa till en fast maräng.
Häll vatten och 150g socker i en liten kastrull och koka på hög värme. Det ska nå upp till ca 115 grader. Den får inte bli varmare än 118 grader så använd helst en termometer. Jag använder en kött-termometer och det går jättebra. Häll sedan ner det i marängen under tiden som du vispar den. Vispa sakta när du häller ner sockerlagen och öka sedan farten. Fortsätt vispa i ca 15 minuter, tills den svalnat.
Blanda sedan ner de resterande 60g äggvita i mandelblandningen. Ska du färga kakorna så ska du göra det nu.
Vänd ner marängen i mandelblandningen. Försiktigt! Detta är den jobbiga biten. Du får inte blanda för mycket, men inte för lite heller. Blandar du för lite så får macaronen toppar och blandar du för mycket reser de sig inte. Prova att droppa lite smet i bunken och se om toppen försvinner. Gör den det så sluta vänd smeten.
Fyll sedan en spritspåse och klicka ut små plättar stora som 5-kronor på en bakpappersklädd plåt.
Grädda längst ner i ugnen på 150 grader i 10-15 minuter. Det beror lite på hur din ugn funkar. Jag har mina inne i 13 minuter.
Tag sedan ut dem, dra av pappret från plåten och låt dem svalna. Fyll dem sedan med valfri fyllning.

I dessa hade jag i en violsmörkräm och en limesmörkräm.

Limemörkräm:
100g rumsvarmt smör
2½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Några droppa grön hushållsfärg
Skal från en lime och 1 msk limesaft.

Dessa macaron-kakorna smakade lite som Key Lime Pie.

Violsmörkräm:
100g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Några droppar lila hushållsfärg
Ett par droppar violessence

Och dessa smakade som de där blåa grodorna/elefanterna man kan hitta i lösgodishyllan :)

 MUMS!

Min essence kommer från essencefabriken. De har otroligt många olika essencer och en massa andra roliga grejor. Tyvärr så ligger det i Stockholm, men man kan ofta hitta smaker och krydder från dem på tex marknader eller inne i kryddbutiker. Vi har en liten butik här i trelleborg som heter Krydderiet KummIn och där köper jag mina :)


Melodi macarons

Ja som ni säkert vet så är det dags för melodifestivalen ikväll. Jag är inget vidare fan till det, men min andra hälft vill väldigt gärna titta på det... vad gör man inte för kärleken ;)
Så igår när jag var hemma själv och tittade på alldeles för många filmer så fick jag en idé... Att dekorera mina macarons (som jag gjort tidigare på dagen) i kvällens färger :)
Så här blev dem...

 

I de blåa har jag smörkräm med smak av viol och i de beiga en smörkräm med smak av lime.
Oftast när jag gör smörkräm så höftar jag ihop lite smör, florsocker, smak och färg.
Jag har lite ont om tid nu, men ska försöka hinna med att lägga upp recept på macaron-kakorna och smörkräm senare idag eller imorgon.


Chokladglass

Jag såg häromdagen att de hade en vispgrädde med chokladsmak på ica och köpte 5 dl direkt. Utan att veta vad jag skulle använda det till :) men så när jag hittade in på cupcakesfluffan's blogg så hade hon ett recept på chokladglass där hon hade haft chokladgrädde i. Perfekt! Glassen smakade vi på igår kväll och den var jättegod. Det blir nog en sats till idag av både choklad- och cheescakeglassen så man har något gott att äta imorgon kväll.



2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl Arlas Chokladgrädde
1,5 dl socker
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 msk flytande glukos
100 gram hackad mjölkchoklad
(Jag använde mjölkchoklad med hackade hasselnötter i)

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fröna, vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning.
Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
För att göra glass i frysen: Hacka chokladen och blanda ner den i glassmeten. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så häller du i hackad choklad och låter glassmaskinen gå en stund till. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.


Jag hittade förresten ett recept när jag surfade runt imorse på tomatglass... hmm det kan väl inte vara gott... Men jag måste testa det en dag :)


Mandelmjöl

Jag gjorde en massa mandelmjöl igår. Oh vad tråkigt det är att göra... och jobbigt. Först måste man skolla mandlarna så man kan få av skalet. Sen ska de torka i en timme eller två, sen ska de malas i en kvarn och sen ska de lgga och torka ytterligare 4-6 timmar på tidningspapper/hushållspapper. Sen så ska man helst byta papper och låta dem torka ett par timmar till. Detta ska man göra för att få ut så mycket oljor från mandlarna. Man Måste såklart inte torka dem så länge, men ibland gör jag det.
Sen när allt torkat så ska man sikta det också så man får så fint mjöl som möjligt... det här är den jobbigaste biten helt klart! Men vad gör man inte för att få fina macarons :P

 Skal efter 500g mandar... ser ut lite som ett gäng ollonborrar :P hehe

 och här ligger det för att torka :)


banankaka

Detta receptet har jag fått från min svärfarmor. Kakan blir jättesaftig och god. Jag har inte tidigare tyckt om banankaka, men efter att jag smakade denna så var jag fast :)
När man har bruna bananer hemma så är detta perfekt att göra. Händer ganska ofta att mina bananer hinner bli bruna så detta bakas ofta, som igår tex :)
Använd inte "gula" bananer för då blir kakan lätt torr och inte alls så jättesaftig som med mogna bananer.


(Kakan blev lite bränd på ytan för min gamla dumma ugna som är helt opålitlig)

2-3 mogna bananer, beroende på storleken
1½ dl socker
1 ägg
50g smält smör
4 msk kaffegrädde
1½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm bikarbonat

Sätt ugnen på 175 grader.
Mosa bananerna med en gaffel.
Smöra och bröa en avlång form, ca 1 liter.
Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör sedan ner det i äggsmeten. Sedan häller du i det smälta smöret och kaffegrädden. Rör om och häll sist i bananmoset. Blanda väl.
Häll upp i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.


Cheesecake glass

Ja som jag skrev igår så gjorde jag glass. Jag hade inget recept på cheesecake glass så jag googlade det och hittade in på en annan blogg, Cupcakesfluffan. Den blev sjukt god så den ska göras om... för risken finns att jag äter upp min väns glass också ;)
Fluffan har en massa härliga glass-recept som jag ska testa sen. Fastnade även för en chokladglass som hon hade gjort så den gjorde jag också :)
Här är hennes recept på cheesecake glass.



6 äggulor
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl standardmjölk
1 vaniljstång
1,5 dl socker
200 gram philadelphiaost
7-8 krossade digestivekex

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg fräna, vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull och koka upp detta. Ställ den sedan åt sidan.
Vispa ägg och socker fluffigt. Rör philadelphiaost mjukt.
Tillsätt gräddmjölken till äggsmeten under vispning. Tillsätt sedan philadelphiaosten och rör till en jämn smet.
Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna och glassmeten når strax under kokpunkt, dvs 85 grader, det får inte koka.
Kyl glassmeten i vattenbad och ställ därefter in den i kylskåpet så att den blir helt kall, gärna över natten.
För att göra glass i frysen: Blanda i de krossade digestivekexen. Häll krämen i en form och ställ i frysen. Rör om var tjugonde minut i 3–4 timmar.
För att göra glass i glassmaskin: Följ instruktionerna för din glassmaskin. När glassen nästan är klar så häller du i de krossade digestivekexen och låter glassmaskinen gå en stund till. Häll sedan upp den i en form och ställ in den i frysen några timmar.

Jordgubbssås

1 liter jordgubbar
1 dl socker
1 msk pressad lime

Halvera jordgubbarna och lägg som i en kastrull. Blanda i socker och limesaft.
Använder du färska jordgubbar låter du dom stå och dra i sockerblandningen 2 timmar, använder du frysta jordgubbar kan du koka dom med en gång.
Värm jordgubbarna över medelhög värme och låt dom småkoka i ca 10 minuter, sockret skall ha smält och jordgubbarna skall ha blivit lite mosiga.
Servera såsen varm eller kall, jag lät min bli ljummen.

Varm banan med choklad

Min yngsta dotter (5 år) älskar att vara ute på bollibompas hemsida och titta i deras receptbok och kommer jämt med förslag till mig vad vi ska hitta på för gott. Nu hade hon sett ett videoklipp där de gjorde banan med choklad i i ugnen och ville jättegärna ha det efter maten idag så då gjorde vi det.



Det är bara att ta en banan. Skära ett snitt i bananen. Trycka ner önskad mängd choklad. Packa in ordentligt i aluminiumfolie och in med den/dem i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.
Packa upp och Voila, klart! Bara till att mumsa i sig.

Jag kommer ihåg när man var mindre och var på tex scout-läger, då brukade vi få grilla bananerna i lägerelden. Oh, det var härliga tider det :) Önskar man fick åka på sommar-läger och ha roligt nu när man är vuxen också... men man kan inte få allt här i världen... som jag brukar säga.

Det blev inga macarons idag. Jag gjorde istället glass. En sats cheesecakeglass och en sats chokladglass. Jag lägger upp recepten imorgon när jag testat glassen. Tror faktiskt att jag ska gå ner i stan och köpa mig en glassmaskin. Så man slipper springa och röra i glassen var 20 minut. Ja så får det nog bli. Och så ska jag försöka ta och gör lite macarons :)


Äggvita

Nu när min kompis har sett att jag gjort en massa glass så fick jag lova att göra glass till henne också. Hennes favoritglass är lakritsglass och cheesecakeglass. Så fort jag har hämtat hem mina två troll så ska jag leta upp ett par bra recept så hon kan bli glad :)
Sedan så kommer jag ha en hel hög med äggvita så det ska göras macarons. Det är gott :) Har en del saker jag funderar på att göra. Bilder kommer senare idag förhoppningsvis :)


Apelsinglass

Igår gjorde jag apelsinglass. Jag har tydligen lyckats komma in i en glassperiod och det är inte ofta som jag är sugen på glass kan jag säga er. Det är lite för kallt för min smak, men nu så... nu vill jag äta glass hela tiden känns det som. Så igår fick det bli på apelsin då jag har på tok förmånga apelsiner hemma.
Det blev supergott kan jag säga, så testa om ni tycker om glass.



ca 1 liter

2½ dl vispgrädde
2 dl standard mjölk
1 msk glykos
3 äggulor
1½ dl socker
Saften från 3 apelsiner
Skal från 2 apelsiner
½ tsk vaniljsocker

Häll grädde, mjölk och glykos i en kastrull och låt det koka upp. Tag kastrullen från värmen och ställ åt sidan.
Vispa sedan äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt gräddblandningen under omrörning.
Häll sedan tillbaka smeten i kastrullen och värm upp på sakta på svag värme, tills smeten börjar tjockna något. Det får inte koka så använd en termometer. När glassmeten börjar närma sig 85 grader så tag dort den från värmen.
Blanda sedan ner saft och skal från apelsinerna.
Kyl smeten i kallt vattenbad och ställ sedan i det i kylen över natten. På morgonen kan du ställa in den i frysen och frysa den i ca 4 timmar. Rör om med en gaffel var 20 minut.


Nytt nummer

Köpte nya nummret av Mat Magasinet i morse när jag var på ica. Man fick en lite söt slickepott med tidningen och sådana kan man väl inte få för många av. I detta numret var det mycket bröd och bullar så jag ska ta och göra lite bullar och frysa in. Aldrig fel att ta ut en bulle eller två och värma i ungen en tidig söndagsmorgon. Mums!


Jag älskar mattidningar och köper hem så många jag kan. Gör det du med!

Ungsstekta rotfrukter

Igår kände jag för något enkelt till middag så det blev lite ungsstekta rotfrukter. Flickorna ville smaka på allt innan det var klart och de tyckte att allt smakade som morot... allt utom löken, den tyckte dem inte om :)
Det här är enkelt, mättande, nyttigt och såklart väldigt gott.



4 portioner

5 st morötter
2 st palsternackor
4 st sötpotatisar
3 st rödbetor
2 st röda lökar

Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta, skala och skiva alla rotfrukter. Skala och skär löken i klyftor.
Lägg allt i en ungsform och blanda runt dem lite. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra lite.
In med det i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter.
Servera en stekt köttbit till och en klick creme fraiche.


RSS 2.0