Jag tävlar...

Jag tävlar hos Bakverk och Fikastunder.. om dessa fina prylar,
tävla du också! Tävlingen pågår fram t.o.m 17 juli!


Klicka på länken för att läsa hur du ska göra om du också vill vara med och tävla :)

Inspiration

Idag tänkte jag tipsa om en blogg som jag följer slaviskt ;)


Bilden kommer från bloggen.

Bloggaren SweetApolita kan nog få vem som helst att vilja baka med hennes fina bilder och bakverk. Jag får sån inspiration av hennes recept och för att inte tala om hennes bilder. Det senaste inlägget är väldigt rosa och ruffligt, och jag Älskar det :) Jag kan varmt rekomendera hennes recept på citron&blåbärstårta, Ljuvlig!
Ta er en titt in där och bli inspirerade.
Bloggen är på engelska.

Nu ska jag dra mig iväg till jobb och sedan blir det lite mer solning för min del :)

Piña Colada Glass



... fast den är mer som sorbet ;)
Oh, jag hade kunnat äta hur mycket som helst av den här glassen. I Love Piña Colada!!! Påminner om när jag var på semester på Dominikanska Republiken och drack Piña Colada och Rom & Cola hela dagarna. Aah vilka underbara minnen ;)
Jag vill åka utomlands, men tror inte att det blir av i år så då får man väl helt enkelt leka utomlands här hemma med glass och annat gott hehe.

2 cups cream of coconut (Sån där som du blandar med sprit, essens typ :))
1 cup cocos mjölk
1/2 cup standard mjölk
2 msk ananas juice, fin hackad

Blanda allt, utom ananasen, väl i en bunke. Sedan kyler du den i kylskåpet över natten.
Häll ner smeten i glassmaskinen och kör efter din maskins instruktioner. Ett par minuter innan smeten är klar häller du ner den hackade ananasen och kör ytterligare 5 minuter, ca. Häll upp i en ren burk och ställ in i frysen. Frys i minst 4 timmar.

4 sorters sill



Här har vi de fyra sill sorterna som jag också gjorde till midsommar. Recepten har jag hittat i två olika tidningar, Buffé nr 6-7 2011 och Mitt kök nr 7 2011. Jag halverade dock alla recepten då vi inte var så många :)
Jag gjorde även en sparrispaj och receptet på den finns här.

Citronsill 8-10 port

1½ dl vatten
5 msk ättiksprit, 12%
3/4 dl socker
1 pkt 5-minuterssill
1 citron, saft och skal
1 tsk hel kryddpeppar
½ purjolök

Blanda vatten, ättika och socker i en kastrull. Koka upp och sjud till sockret löst sig. Låt svalna. Häll bort lagen från sillen och skär den i sneda bitar.
Tvätta citronen noga och skär hälften av den i tunna skivor och dela sedan skivorna på mitten. Ta bort eventuella kärnor. Pressa 1 msk saft från citronen ner i lagen. Skölj bort eventuellt grus ur purjolöken och strimla.
Varva sill, citronskivor och purjolök i skål eller glasburk och häll över lagen. Dekorera skal från citronen. Sillen går bra att servera direkt, men drar åt sig smakerna bättre om den får stå lite.

Krämig rosépeppar- lingonsill 8-10 port

1 pkt 5-minuterssill
1 dl crème fraiche
1 dl lingonsylt
2 msk finhackad rödlök
½ msk rosèpeppar, grovt stött

Häll bort lagen från sillen och skär den i sneda bitar. Blanda ingredienserna till såsen i en bunke. Tillsätt sillen och rör om.
Häll upp sillen på en glasburk och servera.

Whisky- och lingonsill 10-12 port

2 burkar inläggningssill (à 420g)
1 dl ättiksprit 12%
2 dl socker
3 dl vatten
2 morötter
1 liten gul lök
1½ dl whisky
1 dl frysta lingon

Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Skala och skär morötterna i slantar. Skala och skär löken i skivor. Lägg morot och lök i lagen. Låt kallna.
Tillsätt whisky och lingon till lagen. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Lägg sillen i en glasburk. Häll på lagen och sätt på lock. Låt lagen stå i kylen 1 dygn före servering.

Vitlökssill 10-12 port

2 pkt 5-minuterssill
6 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
1½ msk svensk senap
1 dl finskuren gräslök
salt, vitpeppar

Skala och finhacka vitlök och lök. Blanda vitlök, lök, majonnäs, gräddfil, senap och gräslök. Krydda med 2 krm salt och 2 krm peppar.
Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Lägg i en burk med lock. Låt stå i kylen i ett dygn före servering.

Persikosaft



Jag har länge velat göra egen flädersaft, men lyckas aldrig plocka några innan de hinner vissnar och trodde inte att jag skulle få gjort det i år heller så... ja vad gör man när alla andra kokar flädersaft?! Jo, man gör något annat :) och jag valde att göra persikosaft för det har jag inte sett hos någon annan. Jag hittade faktiskt inte några svenska recept på det så jag fick ta ett engelskt recept.
Mycket gott blev det... tror faktiskt att jag ska gå ut och göra en sats till ikväll. Har nämligen ett par persikor som håller på att bli dåliga... eller ska man kanske ta och göra en paj?! Ja det får jag fundera på ett litet slag :)
Igår så var jag, en vän och yngsta dottern faktiskt ute på fläderjakt. Lite ute i sista sekunden, men vi fick ihopa en hel del klasar ändå och nu har jag ett par satser saft och annat igång ute i köket.


3 persikor, skalade och skurna i mindre bitar
1 cup socker
4 cups vatten
3/4 citronsaft

Ha ner persikorna, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud sedan tills allt socker har lösts upp, ca 10 minuter. Låt blandningen svalna.
Häll sedan ut blandningen i en sil och pressa ut så mycket saft från persikorna som möjligt. Rör i citronsaften. Förvara saften i kylen.

Pavlova



Här är pavlovan som jag gjorde till igår (midsommar). Tanken var att det skulle vara mer bär på men en del av dem hade hunnit bli dåliga så då fick det helt enkelt räcka med de jag hade kvar, och så tog vi lite ananas också för att fylla ut. Det blev hur gott som helst :)

3 äggvitor
1 krm ättiksprit, 12%
2 dl socker

Till garnering:
4 dl vispgrädde
frukt eller/och bär

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa upp äggvitorna till ett skum, tillsätt ättikan och sockret, lite i taget. Vispa tills det har blivit en fin marängsmet, du ska kunna vända skålen upp och ner... testa att vända den över huvudet ;)
Häll ut smeten, på en bakpappersklädd plåt, i en cirkel, ca 25 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 1½ timme. Tag ut och låt den kallna helt innan du dekorerar den med vispad grädde och frukt/bär.

Midsommarafton



Idag är det midsommarafton :) och det ska firas med en massa god mat och drycker. Jag har gjort 4 olika sorters sill, en sparrispaj och en pavlova tårta. Resten fixar de andra som vi ska fira med.
Om en liten stund så ska jag gå ut och fixa lite blommor till en krans som min yngsta dotter ska få ha på sig senare idag.
Jag hoppas verkligen på hyfsat bra väder ikväll. Vi har redan haft en liten regnskur här... förmodligen kommer det igen, men just nu så lyser solen :)
Recept på allt kommer en annan dag för det hinns inte med nu.

Glad midsommar på er alla, och glöm nu inte att plocka 7 olika sorters blommor att lägga under kudden inatt så ni kan drömma om er framtida man/kvinna ;)

Tårtor









Jag fick ett samtal från en vän i måndagsskväll... "Hej! Jag behöver tårtor... till onsdagkväll... kan du?". Hehe ja där hade hon tur att jag inte hade några andra tårtor att göra ;) Så igår ställde jag mig och gjorde två tårtor.
det fick bli en ganska enkel design på dem eftersom det var så kort tid jag hade på mig.
Hehe och så fick jag skära hål i locken för blomman och kepsen stack upp ett par millimeter över kartongkanten.

Ljusa bottnar
Prinsessfyllning
Täckt med grädde och marsipan

Peanutbutter & Jelly Glass



Jag hann tyväär inte blogga innan jag for iväg till jobb imorse, men nu är jag på plats framför datorn och tänkte dela med mig av mitt bidrag till månadens sötsak. Denna månaden är temat "Utländskt". Det kan kanske tänkas vara lite tråkigt att göra något amerikansinspirerat, men what the heck ;)
Jag som är lite inne i en glassfas kom ju genast att tänka på jordnötssmörsglass... ja undra om det kanske kunde bli gott. Jag har tidigare skrivit att jordnötssmör inte är en av mina favoriter så jag väntade med spänning medans glassen stod och frös till sig. Jag hade även i jordgubbssylt så det skulle bli den klassiska PB&J sandwish.
Shit så gott det blev! Jag kan bara rekomendera det! Smaskens!

1 cup standard mjölk
1 cup grädde
1/2 cup socker
1/8 cup (30 ml) glykos
En stor nypa salt
1/2 cup Krämig jordnötssmör

Blanda ner allt utom jordnötssmöret i en kastrull. Koka upp och sjud sedan i ca 2 minuter. Tag bort från värmen och rör sedan ner jordnötssmöret, rör tills det är helt "smält". Sila sedan smeten, låt svalna något, täck skålen och kyl i kylskåp över natten.

Jordgubbssylt
375 grams jordgubbar, delade imindre bitar
1/4 cup vatten
1/4 cup socker
30 ml glykos
2 tsk majsmjöl
1 msk vatten

Ha ner jordgubbar, vatten, socker och glykos i en kastrull. Koka upp och sjud sedan i ca 10 minuter, rör med jämna mellanrum. När gubbarna mjuknar så mosa dem lätt med baksidan av sleven.
Blanda majsmjölet med vattnet. Tag av jordgubbsblandningen från värmen och rör sakta ner majsblandningen. Koka upp igen, koka i ca 2 minuter.
Om det är för stora bitar jordgubbar så kan du alltid mixa dem med en stavmixer. Låt svalna något innan du häller över gubbarna i en påse och kyler helt i kylskåp.


Nu när allt är riktigt kallt kan du göra glassen. Kör glassmeten i glassmaskin efter din maskins instruktioner. När glassen har fått rätt konsistens så varvar du ner den i en, frystålig, burk med jordgubbssylten. Sedan fryser du glassen i minst 4 timmar.


Gill's Bolognese



I söndags så satt vi framför tvn och slappade och tittade på diverse matlagningsprogram... lite av en favorit här hemma är River Cottage (Det goda livet). Allt ser så mysigt och gott ut och enkelt... ja oftast i alla fall ;)
Hur som helst så söndagens program handlade om kötträtter och då gjorde dem den här bolognesen. Jag blev såå sugen att jag direkt på morgonen igår gick till Ica och köpte hem alla ingredienserna. Ja okej, riktigt direkt var det kanske inte, hann jobba lite också innan, men efter det så :)
Klockan 14 började jag och minstingen här hemma med att skala och hacka grönsaker och klockan 17 var maten klar... ja det tar lite tid, men det är så det ska var egentligen. Tänk om man alltid hade kunnat lägga ner så mycket tid på matlagningen. Då hade jag mått :) Förrutom bolognesen så gjorde vi ca 50 minicupcakes som vi ska bjuda dagis på och så gjorde jag en hel del sill som ska smakas av på fredag. Recept på det kommer imorgon.
Hur som helst, har ni tid så laga detta. Riktigt smaskens!

1 msk oliv olja
250g pancetta eller bacon, hackat
1 gul lök, fint hackat
1 stor morot, fint hackat
2 selleri stjälkar, fint hackat
2 vitlöksklyftor, fint hackat
1 kg köttfärs, gärna nöt
2 burkar hackade tomater
2 glas rött vin
1 lagerblad
ca 200g champinjoner, skivade

Till servering:
Parmesanost, lite olivojla samt salt och nymald svartpeppar

Värm oljan i en stor gryta eller kastrull på medium värme. Tillsätt pancetta eller bacon och låt det steka i 3-4 minuter, tills fettet börjar tränga fram.
Tillsätt sedan lök, morot, sellery och vitlök, sänk värmen lite. Låt grönsakerna "svettas" i ca 10 minuter. Tillsätt köttfärsen, öka värmen. Tillaga under konstant omrörning tills det bara är små bitar av färsen och har förlorat sin råa... ja, look ;)
Tillsätt de hackade tomaterna, vin, lagerblad och champinjonerna. Blanda väl, koka upp och sänk sedan värmen igen och låt det småputtra utan lock i minst 2 timmar. Rör om med jämna mellanrum.
Koka spagetti enligt förpackningens anvisningar.
Servera med olivolja, massa parmesan och salt och peppar... och ett glas rött vin ;)


Rabarbermarmelad



Hade lite rabarber som bara låg och väntade på att användas häromdagen, de blev lite bortglömda på grund av alla tårtor, så jag gjorde lite marmelad när jag fick en liten stund över. Det är är såå sjukt gott alltså! Jag är inte ensam om att känna för att äta upp all marmelad direkt ur burken... men så kan man ju inte göra ;) hehe.
Ja som jag brukar säga, marmelad på nygräddade scones är underbart gott... faktiskt något av det godaste som finns i frukostväg... hotellfrukost är nog det bästa :) men det kan man ju inte få var dag så då får det bli scones med marmelad.
Receptet har jag hittat i tidningen Gourmet nr 6 2011. Underbar tidning!

250g rabarber
2 dl socker (175g)
1 citron, saften

Skala och dela rabarbenstjälkarna i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull, tillsätt socker och citronsaft. Hetta upp och sjud i 15 minuter.
När marmeladen har en temperatur på 102 grader är den klar. Fyll marmeladen på varma burkar och förslut med lock.
Låt svalna och förvara sedan i kylen.


Tiggertårta





Ja just det ja, jag var ju på djurfest förra helgen, har helt glömt bort att visa er bilder på den tårtan :)
Eftersom katten som fyllde år heter Tigger så var det ganska givet att det skulle vara en tigertårta med Tigger på. Husse och Matte blev väldigt nöjda med tårtan och hela försvann i ett nafs.
Festen i sig var vild och galen som vanligt och vi hade djuriskt kul hehe ;)



Tänkte visa er min fina Zebra-sminkning också :) Så så här såg jag ut och så hade jag en byxdress som var zebramönstrad, som jag hittade på H&M  i sista sekunden.

Ljusa bottnar
Hallonmousse och mangomousse
Täckt med grädde och marsipan

Studenttårta nr 8 & 9









Så nu är jag äntligen klar med alla studenttårtor. Skönt måste jag säga... nog för att folk inte slutar fylla år och så men ändå :) nu får jag ju mer tid till att baka annat gott. Har ju månades sötsak att göra... det får nog bli i helgen eller efter kanske, ja vi får se.

Ljusa bottnar
Prinsessfyllning
Täckt med grädde och sp

Tårta med Humlor





Detta är en tårta till dagis. Sommarlovet börjar ju nu... eller ja, för vissa av barnen i alla fall och det ska firas med tårta. Jag blev väldigt nöjd med humlorna, tycker de ser så söta och tjocka ut :)
Ursäkta de grusiga bilderna, men jag var snäll och lånade ut min kamera igår och glömde helt bort att jag behövde den innan personen i fråga slutat jobba, så det fick bli mobilkameran istället, men man ser ju vad det är på bilderna och det är ändå huvudsaken.
Äntligen fick jag sp:n att fungera som jag ville, denna hade jag inte kunnat täcka med marsipan då det finns ett par barn som är nötallergiker på dagis. Så jag är väldigt glad att den ville som jag ville... nu får vi bara vänta och se om sp:n till dagens studenttårtor också vill vara sammarbetsvillig... Håll tummarna för mig ;)







Ljusa bottnar
Mosad banan och chokladmousse
täckt med grädde och sp

Krämig Vaniljglass


Hemskt rent vad mycket glass det blir nu, men det är ju så gott när det är varmt ute... och inne :)


Mmm bär till vaniljglass...


... och choklad... mums!

Jag har lyckats samla på mig en hel del glass recept det senaste året. Har en full mapp i datorn och jag ska testa aaalla... men kanske inte på en gång ;) Nästa glass ska jag nog ha med i månadens sötsak. Jag har nog knäckt en bra nöt nu hehe.
Denna glassen blir jättekrämig och härlig, och en bra sak är att man bara använder två hela ägg istället för kanske 6 äggulor. Mycket smidigare tycker jag.
Kakan som glassen ligger på är en överbliven tårtbotten sedan förra veckan. Här kan ni hitta receptet på den kakan.

2 ägg
3/4 cup socker
2 cups grädde
1 cup standard mjölk
1 vaniljstång

Häll grädden och mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, ha ner både stånen och fröna i gräddblandningen. Hetta upp, men låt det inte börja koka. Rör om med jämna mellanrum.
Vispa äggen fluffiga, ca 2 minuter, med elvisp. Tillsätt sedan sockret, lite i taget. Häll sedan ner gräddblandningen, även detta lite i taget. När du hällt i allt och vispat det jämt så häller du tillbaka ner det i kastrullen och värmer upp det på medel värme till 85 grader. Tag av från spisen och tag upp vaniljstången. Låt blandningen stå och svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen för att bli helt kall, gärna över natten för bästa resultat.
Sedan så kör du den i glassmaskin, om du har en sådan, efter dess instruktioner. Har du ingen så fryser du den kalla glassen direkt, men rör då om var 20e minut i 3-4 timmar.

Studenttårta nr 6 & 7





Näst sista studenttårtorna... På fredag blir det ytterligare två :)

Ljusa bottnar
Rårörda hallon och blåbär och vaniljkräm
Täckt med grädde och 50/50 sp/marsipan

Lite Vuxen Hallonglass



När jag hade rört ihop den första glass smeten igår så började jag fundera över glass utan ägg och ville minnas att jag för ett tag sedan hitta in på en amerikanskas blogg och att hon där hade just recept på det... och visst hade hon det. Jag fick visserligen leta ett bra tag innan jag mindes vad bloggen hette, men tillslut så. Ta er en titt in här. Hon har många härliga recept.
Det receptet som jag bestämde mig för att göra gjorde jag lite ändringar i... jag bytte ut jordgubbarna mot hallon och vodkan mot hallon rom och guuud så gott det blev. Jag hade kunnad sleva i mig hela smeten innan den blev till glass, men lyckades nöja mig med ett par doppade fingrar ;) hehe

ca 450g hallon, färska eller frysta
1/3 cup socker
1 msk hallon rom
2½ dl gräddfil
2½ dl vispgrädde
1 tsk färsk citronsaft

Häll ner dina hallon i en bunke och sedan socker och rom. Vänd försiktigt ihop hallonröran. Täck med plastfolie och låt det ftå i rumstemperatur i ca en timme.
Sedan har du i gräddfil, grädde och citronsaft i hallonröran. Blanda och mixa sedan med en stavmiver tills det inte finns kvar några stora bitar hallon. Ställ in i kylen i 1-2 timmar eller snabbkyl den i frysen i ca 30 minuter.
Häll ner i glassmaskinen och kör enligt din maskins instruktioner. (Ev. fryser du den direkt i frysen. Rör isåfall om i glassen ungefär var 20 minut i 3-4 timmar). Frys sedan glassen i fryståliga formar.


Apelsinglass med Rabarberrippel





Nu får vi ta en liten paus från alla tårtorna tycker jag, nu kör vi på lite glass :) Passar mycket bättre än en massa tårtor.
Så för att inviga min nya glassmaskin så blev det till att göra glass igår. Hittade en intressant kombination i tidningen Allt om Mat nr  och kände direkt att det var något för mig. Ett extra pluss var ju att jag hade både apelsiner och rabarber hemma :)
Åh, herregud så gott det blev. Mums mums mums! Jag är ju egentligen inte en glassmänniska, men när man gör det själv så blir det mycket roligare att äta de. Jag har redan en ny smet på gång faktiskt... så imorgon blir det nog ett till glassrecept.

Rabarberkompott
200g rabarber
1 msk vatten
2 dl syltsocker
1 tsk vaniljsocker

Apelsinglass
1 vaniljstång
4 dl mjölk (3%)
4 dl vispgrädde
7 äggulor
2 dl socker
2 apelsiner, finrivet skal och saft

Kompott: Ansa och skiva rabarbern. Koka rabarberbitarna med vattnet i ca 2 minuter. Tillsätt socker och vaniljsocker och koka i ytterligare 2 minuter. Låt kompotten kallna.
Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en kastrull.
Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa ner gräddblandningen i äggulorna och häll tillbaka allt i kastrullen. Sjud blandningen under kraftig vispning till 85 grader eller tills den tjocknar. Den får inte koka. Sila och häll smeten i en bunke. Låt svalna och ställ i kylen, gärna över natten.
Tillsätt apelsinskal och saft och kör i glassmaskin. Rippla och varva glassen med rabarberkompotten i en form. Ställ den i frysen i minst 2 timmar.

Glassmaskin




Äntligen, äntligen, äntligen har jag gått och köpt en glassmaskin :) har pratat om att göra det i ett år nu så nu har jag tillslut fått tummarna loss och köpt en. Så nu ska det göras glass... i stora lass ;)
Jag har redan blandat ihop en smet som just nu står i kylen och kyls ner. Så receptet på den kommer förhoppningsvis imorgon.
Oh så kul så kul med en egen glassmaskin.
Nu återstår det bara att köpa en Kitchen Aid och en ordentlig matberedare... ja och såklart en massa andra maskiner, men det är de två som står överst på listan. Ska bara spara ihop lite pengar först då Kitchen Aid kostar en del. Jag vill ju såklart ha alla tillbehören till den också... fast nu slipper jag köpa glassdelen :)
Nej nu kalla studenttårtorna på mig igen.

Studenttårta nr 4 & 5


Det tillkom både skärm och text på morgonen... när jag kom på att jag missat det ;)





Detta inlägget fick skrivas lite senare än vanligt... det är för att jag har spenderat mesta delen av förmiddagen framför spegeln :) Ska nämligen iväg på födelsedagsfest för en väns katt hehe. Ja man tar väl alla ursäkter man kan för att få festa till det lite verkar det som ;) så förutom allt speglandet så har jag även gjort en tårta till kattens ära... dock så tror jag att vi andra djur kommer äta upp den... ja just det, vi ska alla klä ut oss till djur. Jag älskar att klä ut mig så jag blev glad. Döttrarna tyckte att jag skulle vara antingen en hund eller en kanin, men jag kör på Zebra istället :)
Men mer om det senare.

Ljusa bottnar
Hallonmousse och chokladmousse
Täckt med grädde och 50/50 sp/marsipan

Studenttårta nr 2 & 3





Hu vad galen jag höll på att bli när jag försökte få ihop dessa två tårtorna. Ja såklart handlade det om sockermassan igen. Den höll inte alls ihop så två timmar innan tårtorna skulle iväg fick jag ta en sista utväg och springa ner på Ica och köpa färdig kavlad grön marsipan. Jag tycker verkligen inte om att använda det. Det är hopplöst, men det fick duga i det varma vädret. Och så fick det bli enkla dekorationer på dem också. Det blev inget bra ljus alls på dessa eftersom jag blev klar med dem sent på kvällen.

Choklad bottnar
Chokladmousse
Täckt med grädde och marsipan

Studenttårta nr 1







Det är ovanligt många studenter för mig i år så då blir det en del tårtor också :)
Detta är min första bil i sp. Samtidigt som jag är nöjd med den så är jag det inte... Pågrung av värmen (jag klagar absolut inte) så får jag ett rent h**vete när jag jobbar med sp då det blir klibbigt av just värme. Ja det kanske bara är jag som har dessa problemen, men det vet jag inget om. Och så fick jag inte riktigt rätt på propertionerna, men man kan ju inte begära hur mycket som helst ;)
Hur som helst så tycker jag att jag har lyckats ganska bra. Önskemålen var en silvrig bil, utan tak, röda säten, tjej med vit axelbandslös klänning, brunt lång lockigt hår och en kille med snaggat svart hår. Och så var det viktigt att tjejen skulle stå upp på golvet i bilen och inte på sätet.
Där var ett fönster innan, men det gick sönder så det fick bli en osynlig ruta ;) Låtsas att tjejen står och håller ena handen på rutans övre kant så ser det inte så konstigt ut att hon har en hand rakt ut i vädret.

Ljusa bottnar
Hallon sylt och vaniljkräm
Täckt med grädde och sp

Mini efterrätt



Igår ville mina flickor ha efterrätt. "Inte idag" sa jag... men så blev det inte för när jag hade satt ihop mina tårtor så var det lite grann över i skålen. Men jag ville inte ge mig allt för mycket så det fick bli mini mini efterrätter. De ser visserligen inte så mini ut på bilden, men det var de verkligen. Glasen är inte högre än 5 cm :) och skedarna är nog inte längre än 7 cm. Jag älskar små söta saker :)

Efterrätten består av sockerkaka, chokladmousse, vita chokladknappar och vispad grädde. Jag har helt enkelt bara varvat alltihopa och toppat med grädde och en mörk chokladknapp.

De slank ner snabbt men var väldigt uppskattade :)

Tårtbotten


Tänkte dela med mig av receptet jag använder mig av när jag gör tårtbottnar. Det vimlar visserligen redan av en massa olika, men jag kan ju inte vara sämre ;)
När du ska dela din kaka så kan du ställa in den i frysen i ca 10 minuter så smular kakan inte lika mycket när du skär i den.

Till 28 cm kakform

3 dl socker
7-8 ägg, beroende på storlek
1½ msk bakpulver
2 dl potatismjöl
3 dl mjöl

Till en 24 cm kakform

2½ dl socker
6 ägg
1 msk bakpulver
1½ dl potatismjöl
2 dl mjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla din form.
Vispa socker och ägg posigt, ett ägg i taget. Använd helst elvisp. Sedan vispar du ner bakpulvret. Blanda potatismjöl och mjöl i en annan bunke och sikta sedan ner det i äggsmeten. Vispa smeten jämn och fin.
Häll sedan ner i din mjölade form och grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Låt kakan svalna något i formen innan du stjälper upp den. Låt den kallna helt innan du fyller den.

Passionscupcakes





Och så har vi cupcakesen som också var önskade. I denna smeten blandade jag ner passionsfrukt. En aning skeptiska miner fick jag av folket här hemma, men de försvann efter första test tuggan. Skönt :)
Jag passade på att använda mina fina cupcakes formar som jag fick av yngsta dottern på morsdag. De höll färgen väldigt bra, inget fett alls trängde igenom det tjocka pappret. Men av någon anledning så släppte kanterna under natten... det kan kanske ha med själva receptet att göra så jag får testa ett annat recept innan jag kan uttala mig fullt om ifall det var formarna som gjorde det eller om det var av någon annan anledning.
På muffinsarna har vi vit choklad smörkräm och en skiva citron.
Tjejen som skulle ha dessa, hon skrev till mig att hon gillade vit choklad, citron, hallon, passionsfrukt, rosa och flamingos... tycker att jag har lyckat få in allt det ganska så bra :)
Flamingon och hallonen fick vara i/på tårtan.

ca 24

150g osaltat smör, rumstempererat
4 dl socker
5 dl mjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl mjölk
ev. innehållet från två passionsfrukter

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa samman smör, socker, mjöl, salt och bakpulver i en bunke med elvisp. Tillsätt hälften av mjölken under vispning. Knäck och vispa i äggen, ett i taget. Häll ner det sista av mjölken och ev passionsfrukterna och vispa till en jämn och fin smet. Fyll muffinsformar (som du helst har ställt i en muffinsplåt) ca 1/3.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Tag ut och låt dem svalna något i plåtarna innan du tar upp dem. Låt dem sedan kallna helt på bakgallern innan du har på ev. frosting.

Ruffle Cake





Ja här är tårtan som jag gjorde i fredags. Tjejen i fråga älskar flamingos så då bestämde jag mig för att sätta en i mitten av hennes skära ruffliga tårta. Flamingon är gjord i sp.
Jag hade helt missat att jag inte hede tillräckligt med gelatinblad hemma till båda fyllningarna så jag bestämde mig för att helt enkelt bara vispa 2½ dl vispgrädde och sedan vända ner innehållet från 5 passionsfrukter i grädden. Det blev gott det med :)

Detta är min tredje volangtårta, här kan du se nr 1 & 2  :)

Ljusa bottnar
Hallonmousse och passionsgrädde
Täckt med vit chokladsmörkräm


Vit Choklad Smörkräm

Igår gjorde jag en Ruffle cake och cupcakes till en väns syster. Hon gillar vit choklad och då såg jag min chans att göra just detta. Vet inte varför jag inte tänkt på att testa att ha i choklad i smörkräm tidigare då jag inte är så jätte förtjust i vanlig smörkräm.
Ja det var allt spännande under tiden som jag vispade samman allt och OJ så gott det blev. Hädanefter ska jag alltid ha i choklad i smörkräm... ja om jag har det hemma ;)
Om du vill så går det alldeles utmärkt att byta ut den vita chokladen mot precis vilken annan sort du vill.
Krämen kan du förvara i kylen ett par dagar och den går även bra att frysa. Tänk på bara att ta fram den i god tid så den går att arbeta med, den blir hård i kylen. Du kan ev. behöva tillsätta lite grädde/mjölk när du vispar upp den igen.
Denna satsen använde jag till en Ruffle cake på 24 cm, det var verkligen precis att det räckte till hela :)
Imorgon kommer bild på tårtan :)

250g osaltat smör, rumstempererat
200g vit choklad
ca 500g florsocker, beroende på vilken sort hushållsfärg du ev. tillsätter
ev. färg och smak
1 msk grädde/mjölk

Hacka chokladen i mindre bitar. Smält den sedan över vattenbad. Vispa samman smör och florsocker tills den blir vit och riktigt krämig, ca 5 minuter. Tillsätt sedan chokladen lite i taget och sist så har du i grädden/mjölken samt färg/smak. Vispa krämen jämn och fin.
Sedan så är det bara att täcka antingen dina cupcakes eller tårtor.

Kärleks Cupcakes



Jag fick en förfrågan av en nära vän att göra två cupcakes till henne och hennes pojkvän som skulle fira... ja vad var det nu... ja en viss längd på deras förhållande i alla fall :) Det skulle bara vara choklad så då fick det bli så. Och så ville hon ha ett hjärta på toppen.

Här finns receptet på cupcakesen och här hittar du recept på smörkräm.
Plattorna på toppen är av sp.

Som några av er säkert märkte igår så kom det inget inlägg... Det beror helt enkelt på att jag har galet mycket att göra inför nästa vecka. En massa som ska ha stundenttårtor. Tror att jag har 9 till studenter och 2 till födelsedagar. Alltså en massa massa dekorationer som ska hinnas med... dessutom så råkade jag ramla och skrapa upp knäna härom dagen så det har gjort att jag inte kunnat göra allt jag velat. Idag är första dagen som jag faktiskt kan gå runt nästan som vanligt utan att det känts som knäna skulle ramla av, men nu så känns det bättre. Tänker till och med baka något idag som jag länge velat göra :) men det kan dröja innan ni får se resultatet. Vi får se, men jag ska försöka blogga lite fast att jag har mycket att göra.

RSS 2.0