Lemon meringue pie

I lördags gjorde jag en citronmaräng paj för första gången. Jag har sett bilder och recept på den här läckerbiten överallt under en lång tid så i lördags blev det äntligen av :)
Jag hann dock inte ta någon bild på den... Min kille slängde sig över den och slukade nästan hela på den gång hehe. Den fick verkligen toppbetyg av honom. Han sa "Det här är nog faktiskt det absolut godaste du har bakat".
Det här får bli mitt bidrag till Månadens Kökskreation där temat är citrus.


Bilden hittade jag på Google

Pajdeg:
2½ dl mjöl
½ salt
5 msk smör, rumsvarmt
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
3 äggulor
3½ dl socker
6 msk majsstärkelse
3½ dl vatten
3 msk smör
rivet skal från två citroner
1½ dl citronsaft
ev ett par droppar gul pasta/karamellfärg om man vill ha en riktigt gul färg.

Maräng:
3 äggvitor
1/4 tsk ättika
6 msk socker
½ tsk vaniljsocker

Blanda mjöl och salt i en skål. Skär smöret i bitar och blanda ner. Vispa med elvisp tills det är en grynig massa. Ha i vetten, en msk i taget. Man kan ha i ev 1-2 tsk vatten till om det behöves. Degen ska kunna formas till en fast boll när den är klar. Platta ut den något på mjölat underlag och plasta sedan in ordentligt och låt den ligga och vila i kylen i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord (och mjölad kavel) och lägg försiktigt över degen i en pajform. Picka degen ordentligt med en gaffel i botten och sidorna. Grädda i ugnen i 8 - 10 minuter. Låt svalna på galler.
Sänk värmen på ugnen till 200 grader. Vispa äggulor med en gaffel i en skål. Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull. Häll gradvis i vattnet. Koka upp på medium värme. Rör hela tiden. När det börjar koka så låt det koka vidare i ca 1 minut. Häll direkt över hälften av sockerblandningen i skålen med äggulor, blanda, häll tillbaka i kastrullen och koka ytterligare 2 minuter. Tag av från värmen och rör i smör, citronskal, citronjuice och ev lite färg. Häll i pajskalet.
Vispa äggvitorna och ättikan i en ren och torr skål till ett fast skum. Häll i sockret, en msk i taget. Fortsätt vispa till det blivit en fast maräng. I med vaniljsocker och vispa lite till.
Bred ut marängen jämt över den heta citronfyllningen. Grädda i 8 - 12 minuter eller tills marängen fått sin gyllenbrun färg. Låt svalna något och och kyl sedan i ca 2 timmar innan servering.
Förvara i kylen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0